Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Σήμερα η έκτακτη συνέλευση των μετόχων

Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό

Στην αλλαγή του καταστατικού του ΟΤΕ ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στα μέτρα των Γερμανών της «Ντόιτσε Τέλεκομ», προχωρούν σήμερα, με έκτακτη γενική τους συνέλευση οι μέτοχοι του Οργανισμού. Θέμα της γενικής συνέλευσης είναι η έγκριση τροποποίησης άρθρων του καταστατικού, που αφορούν την εκλογή, σύνθεση, συγκρότηση, θητεία και λειτουργία του ΔΣ. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με το γερμανικό κολοσσό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ρητά ότι οι Γερμανοί θα έχουν τον πλήρη έλεγχο στη διοίκηση του ΟΤΕ, με πέντε εκπροσώπους, έναντι των τριών που έχουν σήμερα.

Με τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων κλείνει οριστικά και η τελευταία σελίδα της σταδιακής εκποίησης του ΟΤΕ και της παράδοσής του σχεδόν ολοκληρωτικά στο κεφάλαιο. Μια εκποίηση που ξεκίνησε το 1996 με την πώληση πακέτων μετοχών του ΟΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που ξεπέρασε - μέχρι το 2004 - και το 65% του μετοχικού κεφαλαίου.

Επιδίωξη των βασικών συνενόχων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το διαρκές έγκλημα σε βάρος του ΟΤΕ, είναι - μέσω της ιδιωτικοποίησης στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων στα μονοπώλια - η περαιτέρω οικονομική και πολιτική σύσφιγξη των σχέσεων του «ελληνικού» κεφαλαίου με το κεφάλαιο άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως τώρα της Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς της «Ντόιτσε Τέλεκομ», είναι φανερό ότι «πατούν πόδι» όχι μόνο στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αλλά - μέσω των θυγατρικών του ΟΤΕ - και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μια περιοχή, που το τελευταίο διάστημα - με αφορμή τη δίοδο των αγωγών ενέργειας - μετατρέπεται εκ νέου σε θέατρο οικονομικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Οι εργαζόμενοι

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά η συμβιβασμένη πλειοψηφία, που όχι μόνο ανέχεται αλλά και έχει στηρίξει ενεργά την πολιτική ιδιωτικοποίησης, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες με κινήσεις εντυπωσιασμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την προηγούμενη Δευτέρα συνδικαλιστικά στελέχη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ - όπου η ΠΑΣΚΕ έχει την απόλυτη πλειοψηφία - έχουν καταλάβει κάποια από τα γραφεία στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ. Κίνηση αποσπασματική και γι' αυτό αναποτελεσματική, μακριά από την ανάγκη για οργανωμένη μαζική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, με αιτήματα που να στρέφονται πραγματικά κατά της ιδιωτικοποίησης.

Η διοίκηση του ΟΤΕ προσπάθησε να εμποδίσει την απεργία. Χτες κατέθεσε αγωγή ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση κήρυξης της απεργίας από την Ομοσπονδία (ΟΜΕ-ΟΤΕ). Μέσα σε λίγες ώρες (!) το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα της εργοδοσίας, ωστόσο η απεργία θα πραγματοποιηθεί με αποφάσεις που πήραν τα Σωματεία - μέλη της ΟΜΕ-ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ