Κυριακή 11 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ρεκόρ και ... ψίθυροι

Η εντυπωσιακή συγκομιδή των 108 ρεκόρ την προηγούμενη χρονιά δημιουργεί ερωτήματα, αλλά και κορύφωση στις ...ναυμαχίες των πολυεθνικών για το μεγαλύτερο κέρδος

Ασύλληπτο το ρεκόρ των 8 χρυσών από τον Φελπς

Associated Press

Ασύλληπτο το ρεκόρ των 8 χρυσών από τον Φελπς
Οταν το Νοέμβρη του 2006 ο 24χρονος και μέχρι τότε πλέον επιτυχημένος κολυμβητής Ιαν Θορπ αποχωρούσε εν μέσω πολλών ερωτημάτων από την ενεργό δράση, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι το τοπίο στο χώρο του αθλήματος θα άλλαζε ριζικά. Ο αφοπλισμός της αυστραλιανής «τορπίλης» υποστήριζαν κάποιοι ότι θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και τα πράγματα όσον αφορά τις κατακτήσεις των διακρίσεων και των μεταλλίων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) θα γίνουν πλέον πολύ πιο ρευστά, αφού ο βασικός διεκδικητής (και επί το πλείστον κατακτητής) αυτών βγήκε στον ...αφρό.

Η χρονιά που πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κορύφωση της μάχης στην παγκόσμια κολύμβηση. Μιας μάχης που είχε σαν συνέπεια τα παγκόσμια ρεκόρ να πέφτουν σαν το ...χαλάζι. Οταν στις 16 Φλεβάρη του 2004 η Κίρστι Κόβεντρι από τη Ζιμπάμπουε πετύχαινε παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. ύπτιο (2.06.39), κανείς δε θα φανταζόταν ότι στο τέλος ο αριθμός τους θα έφτανε στα 108!

Οι ψίθυροι όμως είναι πολλοί. Τα κρούσματα ντόπινγκ δεν ήταν ...πολλά, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν έγιναν και οι καλύτεροι ...έλεγχοι. Και συν όλα τ' άλλα ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στις εταιρείες κατασκευής μαγιό, αφού κάποιοι βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται προς όφελος άλλων που έριξαν στη μάχη καινούριες ...τεχνικές. Η νέα τεχνολογία με το LZR που σχεδίασε η ...ΝΑΣΑ για λογαριασμό εταιρείας έφερε σε μεγάλο ποσοστό αναταραχή στην παγκόσμια κολύμβηση. Παράλληλα έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στην παγκόσμια ομοσπονδία (FINA) καθώς από ένα σημείο και μετά προκαλούσαν ειρωνικά σχόλια, αλλά και πόλεμο ανάμεσα στις υπόλοιπες αθλητικές εταιρείες. Ηδη δυο κορυφαίες έχουν προειδοποιήσει ότι φεύγουν από το χώρο.

Κορυφαίος στην 25άρα πισίνα ο Αμορί Λεβό

Associated Press

Κορυφαίος στην 25άρα πισίνα ο Αμορί Λεβό
Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το άθλημα της κολύμβησης είχε ταράξει τα νερά, προκαλώντας αντιδράσεις ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή των αγώνων. Αιτία η απόφαση της ΔΟΕ να δώσει το «ΟΚ» στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC, που είχε θέσει θέμα να διεξαχθούν και παρουσιαστούν οι τελικοί πρωί στη χώρα διεξαγωγής, αλλά και στην Ευρώπη, προκειμένου να βρεθούν σε εμπορική ώρα στις ΗΠΑ (βράδυ).

Ρεκόρ ...χάρτινοι πύργοι

Από τα 108 συνολικά παγκόσμια ρεκόρ, τα 55 έγιναν σε 50άρα πισίνα και τα 53 σε 25άρα πισίνα. Από αυτά τα 57 έγιναν από άνδρες και τα 51 από γυναίκες. Οτι τα 108 παγκόσμια ρεκόρ έγιναν σε ολυμπιακή περίοδο μόνο τυχαίο δε θεωρείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, το 2008 σημειώθηκαν τα πιο πολλά παγκόσμια ρεκόρ σε 50άρα πισίνα, με τα 61 ρεκόρ κόσμου το 1976 στο Μόντρεαλ. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία ανά Ολυμπιάδα σε 50άρα πισίνα στις ολυμπιακές χρονιές: 1972: 53, 1976: 61, 1980: 24, 1984: 24, 1988: 24, 1992: 16, 1996: 5, 2000: 33, 2004: 17, 2008: 55.

Τρικυμία τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος μήνας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου αποτέλεσε την αγωνιστική κορύφωση των κολυμβητών-τριών όλου του κόσμου. Από τα 55 ρεκόρ τα 25 επιτεύχθηκαν αυτό το μήνα. Το Μάρτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Αϊντχόβεν, αλλά και στους αγώνες πρόκρισης των Αυστραλών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καταμετρήθηκαν 15 παγκόσμια ρεκόρ. Η αρχή έγινε το Φλεβάρη με τρία, τον Απρίλη με ένα, από πέντε Ιούνη και Ιούλη και τέλος ένα σημειώθηκε το Δεκέμβρη.

Υπόθεση Φελπς

Ο Μάικλ Φελπς μέσα στο 2008 πέρασε στην ιστορία. Οι 17 κούρσες του στο Πεκίνο ήταν συγκλονιστικές. Η προσπάθειά του να συλλέξει οκτώ χρυσά μετάλλια και να σπάσει το ρεκόρ των επτά νικών του Μαρκ Σπιτς από τους Ολυμπιακούς στο Μόναχο ήταν το μεγάλο στοίχημα του Αμερικανού. Ο 23χρονος στον «υδάτινο κύβο» τα κατάφερε, φορώντας το χρυσό στα 200μ. ελεύθερο, 100μ. και 200μ. πεταλούδα, στα 200μ. και 400μ. μεικτή ατομική και στις σκυταλοδρομίες 4Χ100 ελεύθερο, 4Χ200 ελεύθερο και 4Χ100 μεικτή ομαδική.

Ο Ιαν Θορπ στην πισίνα
Ο Ιαν Θορπ στην πισίνα
Εκτός από τα χρυσά μετάλλια, ο Μάικλ Φελπς μέσα στο 2008 πανηγύρισε και εννέα παγκόσμια ρεκόρ στην 50άρα πισίνα. Εξι από αυτά σε ατομικό επίπεδο και άλλα τρία με τις ομάδες σκυταλοδρομίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του Αυστραλού Ιμον Σάλιβαν, αλλά και του Γάλλου Αλεν Μπερνάρντ, που είχαν τη δική τους κόντρα στις περισσότερες καταρρίψεις παγκόσμιων ρεκόρ. Και τα εννιά που επιτεύχθηκαν στα 50μ. και 100μ. ελεύθερο ανήκουν σε αυτούς, με τον Σάλιβαν να προηγείται με 5-4. Ομως στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου ο Γάλλος ήταν αυτός που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 100μ. ελεύθερο, ενώ «τσίμπησε» και το χάλκινο στα 50μ. ελεύθερο.

Πάντα στην 50άρα πισίνα στις γυναίκες η Στέφανι Ρις ήταν η απόλυτη κυρίαρχη στα αγωνίσματα στις μεικτές ατομικές. Η Αυστραλή πρωταθλήτρια πέτυχε τα τέσσερα από τα πέντε παγκόσμια ρεκόρ, δυο στα 200μ. μεικτή ατομική και δυο στα 400μ. μεικτή ατομική, ενώ τα συνδύασε και με τις νίκες της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Το πέμπτο ρεκόρ κόσμου το 2008 σε μεικτή ατομική ήρθε από την Αμερικανίδα Κέιτι Χοφ. Η Κριστίν Κόβεντρι για μια ακόμη χρονιά κράτησε ψηλά τη σημαία της Αφρικής στο παγκόσμιο κολυμβητικό στερέωμα. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο, στα 200μ. ύπτιο και τρία ασημένια (100μ. ύπτιο, 200μ. μεικτή ατομική και 400μ. μεικτή ατομική), η 25χρονη από τη Ζιμπάμπουε πέτυχε και πέντε παγκόσμια ρεκόρ μέσα στη χρονιά.

Η 25άρα πισίνα

Τα 53 παγκόσμια ρεκόρ που σημειώθηκαν στην 25άρα πισίνα μέσα στο 2008 μοιράστηκαν ως εξής: Τα 12 από αυτά ήρθαν στο ελεύθερο, άλλα τόσα στο ύπτιο, πέντε στο πρόσθιο, δέκα στην πεταλούδα, εφτά στα αγωνίσματα των μεικτών ατομικών και άλλα εφτά στις σκυταλοδρομίες. Τα περισσότερα από αυτά (16) ήρθαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Απρίλη στο Μάντσεστερ.

Η νέα τεχνολογία με το LZR, που σχεδίασε η ...ΝΑΣΑ για λογαριασμό εταιρείας, έφερε αναταραχή στην παγκόσμια κολύμβηση
Η νέα τεχνολογία με το LZR, που σχεδίασε η ...ΝΑΣΑ για λογαριασμό εταιρείας, έφερε αναταραχή στην παγκόσμια κολύμβηση
Ο κορυφαίος της χρονιάς στην 25άρα ήταν ο Γάλλος Αμορί Λεβό, με χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Ριέκα και καταρρίψεις οκτώ παγκόσμιων ρεκόρ σε ελεύθερο και πεταλούδα.


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ