Κυριακή 11 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Επιστήμη και σκάκι

Αφιερωμένο σε όλους τους αρχάριους (συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών που μας το ζήτησαν), το σημερινό ενημερωτικό σημείωμα, με αποσπάσματα και ασκήσεις από την ειδική έκδοση για μαθητές «ΣΚΑΚΙ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ» του δάσκαλου και διαιτητή σκακιού Ηλία Οικονομόπουλου.

Αρκετοί μαθητές και μαθήτριες αποφεύγουν το αγωνιστικό (παρόλο που είναι λάτρεις του ελεύθερου ερασιτεχνικού σκακιού), γιατί, όπως λένε, «για να παίξεις αγωνιστικό σκάκι πρέπει να είσαι ιδιοφυΐα, να είσαι ταλέντο».

Οι ειδικοί επιμένουν ότι η ικανότητα στο σκάκι δεν είναι έμφυτη, ούτε προέρχεται από μία γενετική μετάλλαξη. Οπως και σε τόσους άλλους τομείς της επιστήμης, έτσι και στο σκάκι αυτό που χρειάζεται είναι η μελέτη, το πάθος και η πειθαρχία!

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, παρατηρούμε ένα από τα θέματα του βιβλίου για αρχάριους, αυτό της «Καταστροφής της Αμυνας». Πολλές φορές μας απειλούν ένα κομμάτι και εμείς το υποστηρίζουμε με κάποιο άλλο. Σε πολλές περιπτώσεις, το κομμάτι που χρησιμοποιούμε για υπεράσπιση, μπορεί να παρθεί από τον αντίπαλο (συχνά και με θυσία) και έτσι το αρχικό κομμάτι να μείνει ανυπεράσπιστο. Επίσης, την καταστροφή της άμυνας, μπορούμε να τη δημιουργήσουμε με την «απομάκρυνση» του κομματιού που υποστηρίζει το άλλο κομμάτι.

Μετά απ' αυτά που αναφέραμε, χρειάζεστε μόλις 40'' για να λύσετε την άσκηση στο διάγραμμα. Παίζουν τα λευκά. Αλλο ένα παράδειγμα: Λευκά: Ρη8, Πδ2, Πζ3, Αε4, Στρ. δ3, η2, θ2 (7) Μαύρα: Ρη8, Πθ8, Ιθ7, Αζ6, Στρ. β6, γ6, δ7 (7). Πώς θα καταστρέψετε την άμυνα του μαύρου; Παίζουν τα λευκά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ