Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι κομμουνιστές μπροστά στην οικονομική κρίση

Οι εκδηλώσεις των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης γίνονται όλο και πιο φανερές στη Ρωσία, θέτοντας νέα καθήκοντα και στους Ρώσους κομμουνιστές.

Σε συνεδρίασή του το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) εξέτασε την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα και σε ανακοίνωσή του ζητά από τη ρωσική κυβέρνηση τη λήψη 10 μέτρων:

1. Να γίνει εκ νέου κρατική περιουσία ο φυσικός πλούτος της χώρας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, δάση, μέταλλα) και βασικοί τομείς της οικονομίας. Να οργανωθεί η αποτελεσματική της χρήση. Να σταματήσει η χρεοκοπία των επιχειρήσεων. Να επιστρέψουν στη χώρα χρηματικά αποθέματα της Ρωσίας, που βρίσκονται στο εξωτερικό και να σταματήσει η εξαγωγή κεφαλαίων.

2. Να αναδιοργανωθεί ο τραπεζικός τομέας και να τεθεί αυτός υπό κρατικό έλεγχο.

3. Να αλλάξει η επενδυτική πολιτική και να δοθούν φτηνά δάνεια στις ντόπιες επιχειρήσεις της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας, ώστε να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια.

4. Να αυξηθεί η κατανάλωση μέσω της αύξησης των μισθών και των επιδομάτων. Να τεθεί πλαφόν ώστε οι μισθοί των διευθυντών να μην είναι πάνω από 7 φορές από τους μισθούς των εργαζομένων.

5. Να εφαρμοστεί ο κρατικός σχεδιασμός συνολικά και σε κλαδικό επίπεδο, καθώς και στο επίπεδο της ρύθμισης των τιμών.

6. Να σταματήσει η αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και στις βασικές υπηρεσίες. Να εξαλειφθούν οι μεσάζοντες.

7. Να δημιουργηθεί ένα δραστικό σύστημα ελέγχου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

8. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και να εφαρμοστεί αναλογικός φόρος στα υπερκέρδη του κεφαλαίου.

9. Να αναδιαρθρωθεί το εξωτερικό εμπόριο, που εξαρτάται ιδιαίτερα από τη Δύση και να ενισχυθεί παραπέρα η οικονομική συνεργασία με Κίνα, Ινδία, Βιετνάμ, Ιράν, Τουρκία, με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. Να προχωρήσει η ολοκλήρωση με τις χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ και να αποκατασταθούν οι διαρρηγμένοι δεσμοί των οικονομιών τους.

10. Να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να γεμίσει η αγορά με ντόπια προϊόντα.

Η Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ καταλήγει πως «εάν η σημερινή κυρίαρχη ομάδα δεν μπορεί ή δε θέλει να προχωρήσει στην πραγματοποίηση αυτών των ώριμων μετασχηματισμών, τότε στην ημερήσια διάταξη, αναπόφευκτα, θα μπει το ζήτημα της αλλαγής της πολιτικής εξουσίας».

ΚΕΚΡ: Βάρος στα ταξικά συνδικάτα

Την ίδια ώρα και το Πολιτικό Συμβούλιο (ΠΣ) της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) συνεδρίασε με θέμα την ανάλυση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία και της κατάστασης στο εργατικό κίνημα και των κινητοποιήσεών του.

Οπως σημειώνεται σε σχετική Ανακοίνωση, στη συνεδρίαση εξετάστηκε η δράση των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος, καθώς και η δράση της Επιτροπής της ΚΕ για το εργατικό κίνημα σχετικά με τη συσπείρωση διαφορετικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν την επίθεση της αστικής τάξης στο βιοτικό επίπεδο και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να μην επιτραπεί στις συνθήκες της κρίσης να μεταφερθούν στις πλάτες των εργαζομένων τα βάρη της, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1998. «Απάντηση στη συνεχιζόμενη πίεση που ασκείται στην εργατική τάξη και στους μισθωτούς θα πρέπει να είναι η διεύρυνση του ταξικού αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ σημειώνει ακόμη πως διαρκώς αυξάνει το κύρος και η επιρροή των ταξικών συνδικάτων, που εμφανίζονται στη χώρα, κόντρα στα συμβιβασμένα συνδικάτα της «Ομοσπονδίας των ανεξάρτητων συνδικάτων της Ρωσίας». Εκτιμά πως οι ηγεσίες αυτών των νέων ταξικών συνδικάτων κινούνται όλο και πιο αριστερά. Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στηρίζει την αναγκαιότητα πραγματοποίησης στις 28 Φλεβάρη 2009 ενός Συνεδρίου όλων των οργανώσεων του εργατικού κινήματος, προσανατολίζοντας τις κομματικές οργανώσεις του να βοηθήσουν στη διεξαγωγή του Συνεδρίου με τη συμμετοχή νέων, «φρέσκων» δυνάμεων, που εμφανίζονται στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης της ρωσικής εργατικής τάξης για τα συμφέροντά της.

Τέλος, το ΠΣ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ εξέτασε μια σειρά ακόμη ζητημάτων που αφορούν την προπαγάνδα των θέσεων του κόμματος, τη συσπείρωση με άλλες εξωκοινοβουλευτικές υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις, καθώς και τη δυνατότητα επικύρωσης του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, ώστε αυτό να μπορέσει να χρησιμοποιήσει και τις μορφές του κοινοβουλευτικού αγώνα στην πάλη του κόμματος.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org