Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Τιμητική εκδήλωση στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας

44 χρόνια ζωής και δράσης τιμήθηκαν από την πρεσβεία της Κούβας

Από την εκδήλωση στην Πρεσβεία της Κούβας προς τιμήν των 44 χρόνων του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου. (Ο πρέσβης της Κούβας δεξιά και ο γραμματέας του συνδέσμου αριστερά)

Associated Press

Από την εκδήλωση στην Πρεσβεία της Κούβας προς τιμήν των 44 χρόνων του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου. (Ο πρέσβης της Κούβας δεξιά και ο γραμματέας του συνδέσμου αριστερά)
Σε εγκάρδιο κλίμα η Πρεσβεία της Κούβας τίμησε το περασμένο Σάββατο 20/12 τη συμπλήρωση των 47 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της πρεσβείας, παραβρέθηκε το ΔΣ του Συνδέσμου, ο πρόεδρός του Νίκος Καρανδρέας, ο γραμματέας του Κώστας Τουμασάτος, η Λένα Παπαδιαμαντοπούλου από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη και ο Οδυσσέας Τσουκόπουλος, που διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ανοίγοντας τη λιτή εκδήλωση ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας Ερμες Ερέρα Ερνάντες ευχαρίστησε στο πρόσωπο των παραβρισκόμενων όλους τους αγωνιστές του Συνδέσμου, που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν αμέριστα την αλληλεγγύη τους στο Νησί της Επανάστασης. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η κουβανική επανάσταση, παρόλο που ήταν μια επανάσταση που έγινε από τους ίδιους τους Κουβανούς, από την πρώτη στιγμή δέχτηκε και δέχεται την αλληλεγγύη από πολλούς λαούς. Στο διάστημα αυτών των 50 χρόνων η Κούβα έχει δεχτεί τη συμπαράσταση από απλούς ανθρώπους, φορείς, οργανισμούς και ινστιτούτα, σε πάρα πολλούς τομείς. Και γι' αυτό αισθάνεται την υποχρέωση να ανταποδώσει αυτή τη βοήθεια. Σήμερα προσφέρει διεθνιστική αλληλεγγύη σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από τα πρώτα χρόνια χιλιάδες Κουβανοί δάσκαλοι, γιατροί, άλλοι επιστήμονες έχουν προσφέρει σε συνολικά 140 χώρες, στους απλούς ανθρώπους, στις πιο απομακρυσμένες γωνιές, που δεν είχε φτάσει ποτέ η περίθαλψη ή το σχολείο».

Στη συνέχεια ο Ε. Ερέρα σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για την αλληλεγγύη της στην Κούβα και αυτό οι Κουβανοί το εκτιμούν ιδιαίτερα. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι ιστοριογράφοι της χώρας του «έχουν καταγράψει 3 Ελληνες που πήραν μέρος μαζί με τους απελευθερωτές επαναστάτες στον πόλεμο ενάντια στους Ισπανούς αποικιοκράτες και γίνονται έρευνες ιστορικές για να διαπιστωθεί ποιο ήταν το τέλος τους».

Αναφορικά με τη θέση της Κούβας σημείωσε ότι σήμερα «είναι πιο ικανή να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Η επιρροή της στη Λατινική Αμερική έχει μεγαλώσει, ζούμε μια από τις καλύτερες στιγμές, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Η Κούβα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ιδέες της και τις αρχές της. Απαντάμε σε όσους μας λένε ότι η χώρα αλλάζει, ότι ναι αλλάζει και πάντα θα αλλάζει, αλλά πρόκειται για αλλαγές που δυναμώνουν το σοσιαλισμό, είναι αλλαγές τελειοποίησης του σοσιαλισμού».

Πάντα στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας

Από τη μεριά του ο Κώστας Τουμασάτος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τα τιμητικά λόγια για το Σύνδεσμο και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για την ίδρυση του Συνδέσμου το Δεκέμβρη του 1964, μετά την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ και τη λεγόμενη «κρίση των πυραύλων» επί κυβέρνησης Κένεντι, σημείωσε: «Στην Ελλάδα άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, του Πολιτισμού και λαϊκοί αγωνιστές πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Συνδέσμου, όπως ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Βάρναλης, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο ιστορικός Δημήτρης Φωτιάδης, ο συγγραφέας Ασημάκης Πανσέληνος, ο εθνοσύμβουλος της Κυβέρνησης του Βουνού Κώστας Κανναβός, ο καπετάνιος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Σπύρος Κωτσάκης».

Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Ο Ελληνοκουβανικός παρακολούθησε από κοντά την πορεία μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης σε όλα της τα βήματα, από την αποτίναξη της μάστιγας του αναλφαβητισμού, την απαλλοτρίωση της περιουσίας των καπιταλιστών, τη δύσκολη ειδική περίοδο μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη. Ειδικά σε εκείνη την περίοδο, που είχε μεγαλύτερη ανάγκη, εκφράσαμε πιο αποφασιστικά τη βοήθειά μας προς τη σοσιαλιστική Κούβα. Σήμερα, με την ένταση της βαρβαρότητας της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας, ξεχωρίζοντας 4 τομείς προτεραιότητας: Την άρση του πολύμορφου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις φυλακές του ιμπεριαλισμού γιατί υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους από τους εγκληματίες της αντικουβανικής μαφίας στο Μαϊάμι, την κατάργηση του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο και την επιστροφή της περιοχής στην Κούβα και τέταρτος τομέας είναι αυτός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρησιμοποιείται ως το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ για να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κούβας».

Τις ευχαριστίες τους προς την Κούβα εξέφρασαν με μηνύματά τους γιατί δεν μπόρεσαν να παραστούν στην εκδήλωση οι διατελέσαντες πρόεδροι του Συνδέσμου Μίκης Θεοδωράκης, ο Ηλίας Σιμόπουλος και ο Δημήτρης Μιτσιμπούνας.

Επίσης στην εκδήλωση μεταφέρθηκε το μήνυμα του προέδρου του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), Χόρχε Μαρτί Μαρτίνες, με το οποίο εκφράζεται η «βαθιά ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη του ελληνικού προς τον κουβανικό λαό».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org