Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας

Τις προτεραιότητες της Τσεχίας, που αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2009, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα που έχει διαμορφωθεί ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών», Μίρεκ Τοπολάνεκ. Οπως αναφέρει, σε αυτές συγκαταλέγονται: Η οικονομία, η ενεργειακή πολιτική και οι εξωτερικές σχέσεις. Γίνεται λόγος για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, τη λεγόμενη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης μέσω της προώθησης της έρευνας και της ανάπτυξης, την ανάπτυξη της «Ανατολικής Συνεργασίας» και τη συνέχιση της ενσωμάτωσης χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως με την ένταξη της Κροατίας.

Σε ό,τι αφορά τις υπερατλαντικές σχέσεις, ο Τοπολάνεκ σημειώνει πως τις θεωρεί ως τη βάση για τη διεθνή πολιτική ασφάλειας, ενώ σημειώνει την αξιόλογη ταύτιση του Συμβουλίου της ΕΕ που έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους συμπληρωματικότητας με το ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η τσεχική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην εγκατάσταση των ραντάρ της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας, μιας επιπλέον απειλής για την ειρήνη. Η τσεχική αστική τάξη και οι πολιτικοί εκφραστές της έχουν επίσης πρωτοστατήσει στον αντικομμουνισμό που δυναμώνει στην Ευρώπη. Με την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας και γενικότερα την προσπάθεια που γίνεται για την παραχάραξη της Ιστορίας. Επίσης από την Τσεχία προέρχονται και γνωστοί αντικομμουνιστές, όπως ο Βάτσλαβ Χάβελ, που μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην προσπάθεια ανατροπής της σοσιαλιστικής Κούβας.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Τσεχική Προεδρία θα επιμείνει στην προσπάθεια να ανατραπεί το «όχι» του ιρλανδικού λαού με διενέργεια νέου δημοψηφίσματος. Γίνεται έτσι φανερό ότι το αστικό πολιτικό προσωπικό με την προεδρία της Τσεχίας θα συνεχίσει και ίσως και εντείνει την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους. Αλλωστε και οι διακηρύξεις για τα «αναγκαία μέτρα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» στο στόχαστρό τους έχουν τα λαϊκά στρώματα, που, αφού πλήρωσαν την καπιταλιστική ανάπτυξη, καλούνται τώρα να πληρώσουν και την κρίση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org