Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Εθελοτυφλεί» απέναντι στην κρατική βία

Τη στιγμή που η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τον «ευρωτρομονόμο» αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων, ο πρωθυπουργός ζητά ομόφωνη ιδεολογική καταδίκη της «βίας»...

Την καταδίκη της «τυφλής βίας» ζήτησε εκ νέου ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας απέξω όμως την κρατική βία και καταστολή, που όχι μόνο δικαιολόγησε και καθαγίασε, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί απέναντι στους λαϊκούς αγώνες.

Ολοφάνερη ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, να δείξει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως τις εξελίξεις και μάλιστα κατά τρόπο υπεύθυνο, συνετό και συνάμα αποφασιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό από τη μια προσπάθησε να διαχωρίσει τη δράση των κουκουλοφόρων από τις κινητοποιήσεις των μαθητών και φοιτητών, αποδεχόμενος ότι πρόκειται για ένα «πολυσύνθετο φαινόμενο», ενώ από την άλλη δήλωσε ότι απέρριψε εισηγήσεις που του έγιναν για λήψη «έκτακτων μέτρων» ή για «ακραίες μεθόδους καταστολής». Φυσικά δεν είπε τίποτα, ούτε ρωτήθηκε, για το γεγονός της εφαρμογής του «ευρωτρομονόμου», αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων. Την ίδια στιγμή δεν αναγνώρισε πολιτικές ευθύνες για την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή, επιμένοντας να το χαρακτηρίζει ατυχές περιστατικό...

«Αντιμετωπίσαμε ως κοινωνία ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο. Ενα σύνθετο φαινόμενο σε πρωτοφανείς συνθήκες έντασης, έκτασης και βιαιότητας», είπε, επιμένοντας να χαρακτηρίζει τραγικό γεγονός τη δολοφονία του μαθητή. «Βιώσαμε και ένα τραγικό γεγονός, του θανάτου ενός ανθρώπου, ενός νέου παιδιού, κάτι που τραυμάτισε όλη την ελληνική κοινωνία και την Αστυνομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως υπέρμαχος του δικαιώματος της νεολαίας να διαδηλώνει, αναγνωρίζοντας «μεγαλόψυχα» ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως ότι «ζουν σε ένα πιεστικό περιβάλλον» (!), αλλά η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τα λύσει... Αναγόρευσε ως εθνική υποχρέωση και δημοκρατικό καθήκον όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων την απερίφραστη και ομόφωνη καταδίκη και απομόνωση της βίας. «Είναι πολιτική, ηθική και εθνική υποχρέωση όλων μας, πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών φορέων, να καταδικάσουμε απερίφραστα και ομόφωνα την προσφυγή στη βία και να την απομονώσουμε πολιτικά και κοινωνικά», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας ότι θα ήταν ολέθριο «αν αρχίσουμε να δίνουμε ιδεολογική και πολιτική κάλυψη στην τυφλή βία». Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν καταδικάζουν τη βία, απάντησε ότι δεν είναι δική του υπόθεση να σχολιάζει, αλλά επανέλαβε ότι όλοι πρέπει να καταδικάσουν «δίχως μισόλογα και "ναι μεν αλλά"»...

Αφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση λέγοντας ότι «η χώρα βίωσε μία δύσκολη στιγμή», επισημαίνοντας ότι απέρριψε προτάσεις για ακραίες μεθόδους καταστολής. «Αλλοι ζήταγαν έκτακτα μέτρα, άλλοι έγραφαν για ακραίες μεθόδους καταστολής. Σας λέω, λοιπόν, ευθέως: Δεν τα πιστεύω αυτά. Πιστεύω ότι οι δημοκρατίες έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν και τις δύσκολες στιγμές, με σύνεση, με ψυχραιμία, με υπευθυνότητα, με αποφασιστικότητα», είπε, επιχειρώντας να ενισχύσει το προφίλ του μετριοπαθούς διαχειριστή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέρριψε τα σενάρια περί υποκινούμενων επεισοδίων και τη σύνδεση των «επεισοδίων» με τις επιλογές της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (αγωγοί, Κυπριακό κ.ά.) λέγοντας ότι δεν πιστεύει «σε τέτοιους είδους θεωρίες και σενάρια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ