Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προς προσέγγιση με ΝΑΤΟ και ΕΕ

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη συνομιλίες του Ρώσου εκπροσώπου στο ΝΑΤΟ, Ντ. Ρογκόζιν, με τον αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μ. Ερντμαν, και τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΝΑΤΟ για τα ζητήματα του Καυκάσου, Ρ. Σίμονς, με στόχο την «αναθέρμανση» των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Συμφωνήθηκε η επανάληψη των συνομιλιών για τον «οδικό χάρτη» της συνεργασίας τους, στις 18/12, παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, μιλώντας σε ξένους επιχειρηματίες στη Μόσχα, προσπάθησε να αναθερμάνει τις σχέσεις της χώρας του και με την ΕΕ. Οπως δήλωσε, «η ΕΕ αποτελεί άμεσο γείτονα και εταίρο της Ρωσίας, τόσο στην πολιτική, όσο και στην οικονομία» και πρόσθεσε πως στη συγκεκριμένη φάση αυτές οι σχέσεις «περνούν από την ποσότητα στην ποιότητα και μπορούν να χαρακτηριστούν ως στρατηγική συνεργασία».

Την ίδια ώρα οι επικεφαλής των Συμβουλίων Ασφαλείας της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) αποφάσισαν την ίδρυση «Κέντρου Συντονισμού κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού». Αυτό ανακοίνωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρτούρ Μπαγκντασαριάν, που αυτήν την περίοδο προεδρεύει στο ανάλογο όργανο της ΟΣΣΑ. Ταυτόχρονα υποστήριξαν το ρωσικό αίτημα, που έχει απευθυνθεί από τον Πρόεδρο Ντ. Μεντβέντιεφ, σε ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, σχετικά με τη διοργάνωση μιας νέας πανευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα εξεταστεί η «μελλοντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».

Να σημειωθεί πως στην ΟΣΣΑ συμμετέχουν Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Ρωσία και Τατζικιστάν.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ