Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ευθύνες στον Ράμσφελντ για τα βασανιστήρια

Επιτροπή της Γερουσίας τον κατονομάζει, σε μια μάλλον επιχείρηση «ξεπλύματος» συνολικά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής

Η εξαχρείωση στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές

Associated Press

Η εξαχρείωση στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα μαχαίρια έχουν βγει για καλά σε αυτό το ιδιότυπο ξεκαθάρισμα ή, καλύτερα, «ξέπλυμα» που επιχειρείται εντός της αμερικανικής εξουσίας όσον αφορά στη «βαριά κληρονομιά» της διακυβέρνησης υπό τον Τζορτζ Ου. Μπους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκθεση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, που επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους για τα βασανιστήρια κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ και στο Γκουαντάναμο.

Σε σύνοψη της σχετικής έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Καρλ Λέβιν και τον ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν αναφέρεται ότι ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ως επικεφαλής του Πενταγώνου τότε, συνέβαλε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτρέποντας τακτικές επιθετικής ανάκρισης των κρατουμένων. Παρότι ο Ράμσφελντ απέσυρε τη σχετική απόφαση έξι βδομάδες μετά την έκδοσή της, στους κύκλους του αμερικανικού στρατού συνέχισε να ακολουθείται η λογική της ανάκρισης κρατουμένων με ακραίες τεχνικές.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι οι πολιτικές αποφάσεις του Ράμσφελντ αποτελούν «ευθέως την αιτία για τα βασανιστήρια κρατουμένων» στο Γκουαντάναμο και «επηρέασαν και συνέβαλαν στη χρήση επιθετικών τεχνικών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ».

«Ο βασανισμός κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ, στο τέλος του 2003, δεν ήταν απλά το αποτέλεσμα αυτενέργειας ορισμένων στρατιωτών», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, και συμπληρώνουν: «Τεχνικές ανάκρισης όπως το γδύσιμο των κρατουμένων, η καθήλωσή τους σε στάσεις που προκαλούν στρες και η χρήση σκυλιών του στρατού εναντίον τους, εμφανίστηκαν στο Ιράκ μόνο αφού είχαν εγκριθεί για χρήση στο Αφγανιστάν και στο Γκουαντάναμο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ