Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινητοποίηση καλλιτεχνών στις 17 Δεκέμβρη

Στις 12 το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πορεία στη Βουλή

Από παλιότερη κινητοποίηση καλλιτεχνών για τα πάγια προβλήματά τους
Από παλιότερη κινητοποίηση καλλιτεχνών για τα πάγια προβλήματά τους
Με αιτήματα την αύξηση του ποσοστού για τον πολιτισμό στο 2% του κρατικού προϋπολογισμού, τη στήριξη και ανάπτυξη των δημόσιων και δημοτικών πολιτιστικών φορέων και των δημοτικών μουσικών συνόλων, την ανώτατη δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους τους καλλιτέχνες, κατεβαίνουν στο δρόμο καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πρωτοβουλία της «Κίνησης για τη Συσπείρωση Καλλιτεχνών». Με τον τρόπο αυτό θα δώσουν τη δική τους απάντηση στην αντιπολιτιστική κυβερνητική πολιτική. Στις 17 του Δεκέμβρη, μέρα έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού, στις 12 το μεσημέρι, οι καλλιτέχνες θα συγκεντρωθούν μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και θα κάνουν πορεία στη Βουλή, διεκδικώντας πολιτιστική ανάπτυξη και στήριξη των φορέων πολιτισμού που ασφυκτιούν.

Τα θέματα του πολιτισμού και της τέχνης ασφυκτιούν μέσα στην αντιπολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δημόσιοι φορείς, όπως η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ), το Θεατρικό Μουσείο, το θέατρο της Δόρας Στράτου, καταδικάζονται στην υποχρηματοδότηση και κάποιοι θα βάλουν και λουκέτο. Η Κρατική Ορχήστρα Αθήνας (ΚΟΑ) θα συνεχίσει χωρίς δικό της χώρο για πρόβες και συναυλίες. Η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) διαρκώς υποβαθμίζεται. Θα βαθύνει ακόμη περισσότερο η εμπορευματοποίηση της τέχνης, της λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Την ίδια ώρα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αυτονομείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με προοπτική την ιδιωτικοποίησή του, στον Νιάρχο χαρίζεται ο «ιππόδρομος», με σκοπό να του εκχωρηθεί η Λυρική Σκηνή. Στο ίδρυμα Λαμπράκη δίνονται εκατομμύρια ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τη λειτουργία και επέκταση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ανάλογα ποσά δίνονται και για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Κι επειδή οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε οργανική σύνδεση με το κίνημα της εργατικής τάξης οφείλουν να μετέχουν ενεργά στους αγώνες, εκφράζοντας με τα δικά τους μέσα την κοινωνική αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καταργούνται» τα ΔΗΠΕΘΕ;(2015-02-28 00:00:00.0)
«Λάμψη» επί σκηνής... αγωνία για το μέλλον στα παρασκήνια(2013-10-06 00:00:00.0)
Κοινή δράση ενάντια στη βαρβαρότητα(2011-06-16 00:00:00.0)
Σε δεινή κατάσταση η Λυρική Σκηνή(2009-12-13 00:00:00.0)
Για ένα ριζοσπαστικό καλλιτεχνικό κίνημα(2008-12-14 00:00:00.0)
Ο διασυρμός των αριθμών(1997-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ