Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα αρχαία λιμάνια της Λέσβου

Το ακρομόλιο του αρχαίου λιμανιού στη Μήθυμνα
Το ακρομόλιο του αρχαίου λιμανιού στη Μήθυμνα
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, με την οικονομική συνδρομή του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, από τις 17/9-5/10/ 2008 πραγματοποίησε την τοπογραφική αποτύπωση των αρχαίων λιμανιών της Λέσβου. Η πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης έγινε το Δεκέμβρη του 2007, οπότε η Εφορεία πραγματοποίησε φωτογραφική αποτύπωση στα αρχαία λιμενικά κατάλοιπα της Μυτιλήνης, της Μήθυμνας, της Αντισσας, του Καλού Λιμανιού (Τσαμούρ), της Ερεσσού, της Πύρρας και του Αγ. Φωκά.

Η αποτύπωση έδειξε τα εξής:

Στα λιμενικά κατάλοιπα στη Μήθυμνα σώζεται τμήμα ακρομολίου εντυπωσιακής κατασκευής, πιθανότατα του 4ου αι. π.Χ., που δείχνει ότι ήταν διαφορετικός ο προσανατολισμός της εισόδου του λιμανιού στην αρχαιότητα. Το ακρομόλιο αποτυπώθηκε και αρχιτεκτονικά.

Στα κατάλοιπα του λιμανιού της Ερεσού (περιοχή σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου), τα κατασκευαστικά στοιχεία δείχνουν ελαφρές διαφοροποιήσεις από τα υπόλοιπα λιμάνια του νησιού. Ισως, είναι διαφορετικής εποχής.

Στα κατάλοιπα, στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγ. Φωκά, κοντά στην αρχαία Βρίσσα, το μέτωπο της προκυμαίας σώζεται στην αρχική της θέση σε έκταση 25μ. Το εσωτερικό του λιμενοβραχίονα αποτυπώθηκε και αρχιτεκτονικά. Στην περιοχή του λιμανιού παρατηρήθηκαν και διάφορες κατασκευές που πλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη σχετικά άγνωστη αυτή περιοχή.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας θα γνωστοποιηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Λιμενοσκοπίου (www.limenoscope.ntua.gr),όπου καταγράφονται πληροφορίες για αρχαία λιμάνια, με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων του ΕΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ