Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Η Υγεία όμηρος της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε μια άσφαιρη αντιπαράθεση επιδόθηκαν χτες, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Φθίνει το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων καθώς οι συνταξιοδοτήσεις υπερτερούν των προσλήψεων
Φθίνει το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων καθώς οι συνταξιοδοτήσεις υπερτερούν των προσλήψεων
Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Υγεία «είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης αντιλαϊκής πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία» και «υποχρηματοδοτεί σκόπιμα τα δημόσια νοσοκομεία ενισχύοντας τα μονοπώλια που αυξάνουν την κερδοφορία τους», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, στη διάρκεια συζήτησης, χτες, στη Βουλή, σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Χτες, ακόμα, συζητήθηκε και σχετική Επερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

«Οσο και να προσπαθείτε να εξωραΐσετε την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, δεν εξωραΐζεται», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απαντώντας στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και συνολικά της πολιτικής που υπηρετούν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Τα νοσήλια τετραπλασιάστηκαν μέσα σε 15 χρόνια!

Αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία ο Χ. Χαραλάμπους είπε πως «από το 1993 μέχρι σήμερα τετραπλασιάστηκαν τα νοσήλια που αποτελούν το 80% των συνολικών εσόδων των νοσοκομείων και τα οποία καλούνται να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων που με την απόλυτη ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται ουσιαστικά υπό πτώχευση. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες για την Υγεία από τον τακτικό προϋπολογισμό παραμένουν καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα και αφορούν μόλις και μετά βίας το 9,7% των συνολικών δαπανών».

Η συλλογική σύμβαση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς προβλέπει την πρόσληψη δύο χιλιάδων γιατρών μέσα στο 2009, όταν το κονδύλι για όλες τις προσλήψεις στα νοσοκομεία είναι 10 εκατ. ευρώ, συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Επιπλέον, «προβλέπονται μόνο δέκα εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις που αντιστοιχούν μόνο σε 500 έως 700 νοσηλευτές, όταν πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι χρειάζονται προσλήψεις τουλάχιστον 18.000 νοσηλευτών για να λειτουργήσουν υποφερτά τα νοσοκομεία».

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε πως το κονδύλι για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών καταδεικνύει 350 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. το 2009) έναντι των 339 εκατομμυρίων πέρυσι». Κάτι που «καταδεικνύει πόσο έωλη είναι η συλλογική σύμβαση, καθώς με τους μετριότερους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ θα έπρεπε να εγγραφούν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ».

Καταλήγοντας ο Χ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι απαιτείται «κοινή δράση της εργατικής τάξης, των λαϊκών μαζών, μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να δυναμώσει η αντίσταση και να διεκδικηθεί αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας».

Αντάλλαξαν κατηγορίες για να κρύψουν τη συνενοχή τους

Η «κοκορομαχία» στην οποία επιδόθηκαν ακόμα μία φορά χτες, οι αρχηγοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να καλύψει όχι μόνο τις ευθύνες που έχουν τα δύο κόμματα για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο της Υγείας, αλλά και ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο στην πιστή εφαρμογή της πολιτικής που παραδίδει την Υγεία στο μεγάλο κεφάλαιο. Αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα πως η πάλη για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της Υγείας προϋποθέτει την πολιτικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, του λαού. Οτι σήμερα γίνεται όλο και πιο επιτακτικός ο απεγκλωβισμός των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων από τις δυνάμεις του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου. Το ίδιο αναγκαία γίνεται η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα το οποίο παλεύει με διεκδικητικό πλαίσιο αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών, έχοντας σταθερό μέτωπο με τη λογική της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» ότι το κόμμα του όλα τα προηγούμενα χρόνια επιτάχυνε και στήριξε ολόπλευρα τη δραστηριοποίηση των ιδιωτών και στον τομέα της Υγείας, μέσα από την εισβολή ιδιωτικών εταιρειών στα διαγνωστικά κέντρα, τις συμβάσεις που υπέγραψαν με ασφαλιστικά ταμεία κτλ. Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει σήμερα το έργο του προκατόχου της με την εφαρμογή των λεγόμενων «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».

Μη μπορώντας να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική σε ζητήματα διαχείρισης, λέγοντας πως «δε λειτουργεί τίποτα», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κακοδιαχείριση, ρουσφέτι και τη διαφθορά».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από τη μεριά του ότι κάθε επιχειρηματική παρουσία στον χώρο της Υγείας είναι ευπρόσδεκτη. «Η κυβέρνηση θεωρεί καλοδεχούμενη κάθε προσφορά σε θέματα Υγείας, εφόσον γίνεται με τους απαιτούμενους όρους ποιότητας και ασφάλειας», τόνισε, εμφανίζοντας ως κατόρθωμα της κυβέρνησής του το ότι η αναλογία δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία είναι σήμερα 62 προς 38, ενώ, επί ΠΑΣΟΚ ήταν ισοσκελισμένες. Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να πείσει ότι όλα είναι καλά στην Υγεία, όταν η εμπορευματοποίηση της Υγείας συνεχίζεται αμείωτα, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, ειδικευμένο προσωπικό κτλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ