Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Αγωνιστική παρέμβαση για την Υγεία

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 2 Δεκέμβρη, στις 2 μ.μ., έξω από το υπουργείο Υγείας

Στιγμιότυπο από παλιότερη παράσταση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο από παλιότερη παράσταση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας
«Η υπόθεση της Υγείας αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα», σημειώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που την επόμενη Τρίτη 2 Δεκέμβρη προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία. Η κινητοποίηση θα γίνει έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 2 μ.μ.

Συνεχίζοντας να αναπτύσσει πολύμορφη αγωνιστική παρέμβαση για το κρίσιμο θέμα της Υγείας, το ΠΑΜΕ καλεί Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση, αλλά και στην ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρεται στις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, στην υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών, στην έλλειψη κλινών που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ακόμη, στα μεγάλα προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν δημιουργηθεί στους δημόσιους υπάλληλους και τις οικογένειές τους από την κρατική υποχρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στα ελλείμματα του ΟΠΑΔ, για τα οποία οι μόνοι που δε φταίνε είναι οι εργαζόμενοι που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων διεκδικεί η κυβέρνηση άμεσα να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον ΟΠΑΔ, ώστε να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Καμιά επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία κλπ.

Νέα βάρη στα Ταμεία

Νέα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία επιφυλάσσει η κυβέρνηση με την απόφασή της να ανακοστολογήσει περισσότερες από 90 ιατρικές πράξεις που μένουν καθηλωμένες απ' το 1991.

Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή χτες βράδυ μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, η οποία απ' την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δε θα εξετάζει χωρίς πληρωμή τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, λόγω χρεών του ΟΠΑΔ. Μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι το σχετικό σχέδιο ανακοστολόγησης έχει προωθηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μικροβιολογικές εξετάσεις με πολύ χαμηλές τιμές, που όμως τις αυξήσεις θα τις φορτωθούν τα Ταμεία αντί να την αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Επίσης στη συνάντηση συμφωνήθηκε η εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ μέχρι τον Ιούνη του 2008 τις επόμενες 15 μέρες και τις οφειλές μέχρι τον Οκτώβρη του 2008 μέχρι το τέλος του έτους. Η Ενωση ανακοίνωσε την αναστολή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, εκκρεμεί η απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για πανιατρική απεργία στις 15.12.2008 και την εκτέλεση εξετάσεων με πληρωμή απ' την 1.1.2009, σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η σύγχυση και η ταλαιπωρία για τους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους του Δημοσίου μετά την ανακοίνωση της ηγεσίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) να συνεχίσει τη χωρίς πίστωση χορήγηση των φαρμάκων, παρά τη συμφωνία που έγινε μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για σταδιακή εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς μέχρι το τέλος του Γενάρη του 2009.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ