Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ο ... ανταγωνισμός θα κρίνει την τύχη τους

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας κατάγγειλε την κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί στο κλείσιμο της επιχείρησης

Καμία δέσμευση για την αποτροπή κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου Λιπασμάτων στην Καβάλα δεν ανέλαβε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας Ν. Λέγκας και παρέπεμψε την τύχη του εργοστασίου και των εργαζομένων στη λειτουργία του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και ο υφυπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι μια πολυμετοχική εταιρεία, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχει η Εθνική Τράπεζα. Ως εκ τούτου ισχυρίστηκε ότι λειτουργεί «ελεύθερα στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού» και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι επενδυτικές του κινήσεις.

Ο υφυπουργός είπε ότι με την απελευθέρωση της αγοράς το 1993 ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πάνω από δέκα εταιρείες, κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο των εργοστασίων της Πτολεμαΐδας και της Δραπετσώνας, ενώ από τότε έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό η κατανάλωση λιπασμάτων. Στο ερώτημα για την προοπτική του εργοστασίου, ανέφερε γενικά και αόριστα ότι οι μέτοχοι του εργοστασίου «δεν έχουν οποιαδήποτε πρόθεση διακοπής της λειτουργίας του».

Η απάντηση του υφυπουργού ενισχύει τους φόβους και τους δικούς μας και των εργαζομένων για την τύχη του εργοστασίου Λιπασμάτων, τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Ζιώγας, αφού ο Ν. Λέγκας απέφυγε να απαντήσει με σαφή τρόπο. Ενα ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου, είπε, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις 800 οικογένειες των εργαζομένων, καθώς επίσης και στους εκατοντάδες μικροεπαγγελματίες που έχουν συναλλαγές με το εργοστάσιο. Και πρόσθεσε:

«Πού είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για τη συνεχή λειτουργία του μετά το κλείσιμο και του τέταρτου εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη που ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής σας, της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ; Απειλείται με κλείσιμο ένα εργοστάσιο που είναι κερδοφόρο μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα παράγει και καλής ποιότητας προϊόν».

Οι εργαζόμενοι, τόνισε ο βουλευτής, είναι στο πόδι, θα απαντήσουν με αγώνες και εμείς θα είμαστε δίπλα τους με όλες μας της δυνάμεις, γιατί το εργοστάσιο Λιπασμάτων πρέπει να αποτελέσει δημόσια λαϊκή περιουσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ