Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με την ΠΑΣΥ στον αγώνα!
  • Ξεκινούν τη Δευτέρα μαχητικές κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας
  • «Βγαίνουν» τα τρακτέρ από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών τους για τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί πως θα γίνουν μαχητικά συλλαλητήρια:

  • Μεθαύριο, Δευτέρα 1 του Δεκέμβρη, στα Τρίκαλα και στην Εδεσσα.
  • Την Τετάρτη 3 του Δεκέμβρη στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στη Μυτιλήνη.
  • Στις 5 του Δεκέμβρη στην Κέρκυρα.
  • Στις 10 του Δεκέμβρη στο Αγρίνιο.
  • Στις 16 του Δεκέμβρη στην Αρτα και στην Πρέβεζα.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης ξεκινούν από σήμερα να παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στα χωριά του νομού, ενώ το πρωί της Τρίτης θα συγκεντρωθούν στο Λουδία. Στην Πέλλα οι κτηνοτρόφοι του νομού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας έξω από τα γραφεία της νομαρχίας στην Εδεσσα.

Στη Θεσσαλία, ενόψει των νομαρχιακών συλλαλητηρίων, πραγματοποιούνται καθημερινά ενημερωτικές και αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε επαρχιακές πόλεις, ενώ τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα έχουν βγει στις πλατείες πολλών χωριών της περιοχής.

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, που οργανώνει και συντονίζει η ΠΑΣΥ, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα στείλουν μήνυμα αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Μια πολιτική που συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα, μειώνει την αγροτική παραγωγή και οδηγεί στο ξεκλήρισμα εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης και μικροπαραγωγούς και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες δε θα θέσουν μόνο τα άμεσα αιτήματά τους για καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αποζημιώσεις για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, αύξηση των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κ.ά., αλλά θα εκφράσουν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. Διότι έχει γίνει, πλέον, «κοινή συνείδηση» στον αγροτικό κόσμο ότι υπεύθυνη για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζουν, με ζήλο και συνέπεια, οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχοντας τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Και όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι για να εφαρμοστεί μια άλλη, φιλοαγροτική, πολιτική, απαιτείται ν' αλλάξει χέρια όχι απλώς η κυβέρνηση, αλλά η εξουσία, και από τα μονοπώλια να περάσει στο λαό. Γι' αυτό και η πάλη τους χρειάζεται να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά, έχοντας στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.

Επιχείρηση υπονόμευσης

Αυτή ακριβώς την πολιτική προοπτική του αγώνα της αγροτιάς φοβούνται περισσότερο η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την πάλη των μικρομεσαίων αγροτών και για να τους ξεστρατίσουν από αυτή την πορεία. Για να το πετύχουν χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που διαθέτουν. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται η νέα συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος στελεχών της ΠΑΣΥ που ξεκίνησαν μέσω ΜΜΕ, καθώς και η υπονομευτική δράση κατά της ενότητας, της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας των κινητοποιήσεων που άρχισαν, ήδη, κάποιοι «αγροτοσυνδικαλιστές» οι οποίοι πρόσκεινται στα κόμματα του δικομματισμού.

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, όπου οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ διαθέτουν μαζική επιρροή στον αγροτικό κόσμο και μπορούν και οργανώνουν, με επιτυχία, αγώνες, αυτοί, «οι εν διατεταγμένη υπηρεσία τελούντες» αγροτοσυνδικαλιστές, προχωρούν στο στήσιμο ξεχωριστών συγκεντρώσεων, με μοναδικό στόχο να «τραβήξουν» όσους αγρότες μπορούν μακριά από τις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ. Πρόκειται, κυρίως, για αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που το παίζουν «αγωνιστές», αλλά και μερικούς άλλους που «το παίζουν πολιτικά ανεξάρτητοι». Ολοι αυτοί φωνάζουν «έξω τα κόμματα από τους αγώνες των αγροτών», όμως «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν καλά «από πού κρατάει η σκούφια τους» και «σε ποιο θεό πιστεύουν».

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας που, μετά από τόσα χρόνια αγώνων, έμαθαν, πλέον, να ξεχωρίζουν από μακριά ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι τους, ξέρουν πως αυτοί που έβγαλαν στο παζάρι τις αγωνιστικές περγαμηνές του παρελθόντος για να τις «πουλήσουν» στη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να αναρριχηθεί ξανά στην κυβερνητική εξουσία, δεν μπορούν να τους εκφράζουν και να τους εκπροσωπούν. Ούτε, βεβαίως, θα δεχτούν να τους εκπροσωπούν οι πρώην «αγωνισταράδες» της ΝΔ, που από τους δρόμους του αγώνα, μόλις το κόμμα τους ήρθε στην κυβέρνηση, μεταφέρθηκαν στις ζεστές καρέκλες των πόστων που τους «δώρισε» η εξουσία. Η ψευτιά και η κοροϊδία δεν περνάνε, πια, εύκολα στους αγρότες, και, όπως λέει η λαϊκή παροιμία, «μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη τρεις και η κακιά του μέρα»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ