Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο Ομπάμα στα χνάρια του σχεδίου Ρούσβελτ του 1930!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΛΙΜΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Διαφημίζεται ως ένα νέο «new deal» το σχέδιο του Φράνκλιν Ρούσβελτ στη δεκαετία του 1930 για να αντιμετωπιστεί η Μεγάλη Υφεση. Ο λόγος για το νέο σχέδιο των Δημοκρατικών και του εκλεγμένου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κυρίως δημοσίων δαπανών για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, το ύψος του οποίου θα προσεγγίσει τα 700 δισ. δολάρια για την επόμενη διετία, σύμφωνα με την Washington Post.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που συνδέεται με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Ομπάμα ότι ήδη οι σύμβουλοί του εκπονούν ένα σχέδιο ικανό να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης τα επόμενα δύο χρόνια στην ανακατασκευή δρόμων και γεφυρών, στον εκσυγχρονισμό των σχολείων, ενθαρρύνοντας τη χρήση της ηλιακής ενέργειας και τα «πράσινα» αυτοκίνητα.

Παράλληλα, σκοπεύει να αναπτύξει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να απελευθερώσουν τις ΗΠΑ από τη σημερινή τους εξάρτηση από το πετρέλαιο και να επιτρέψουν στην αμερικανική οικονομία να παραμείνει ανταγωνιστική στο μέλλον.

Προς το παρόν πάντως, η οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει. Το Διοικητικό Συμβούλιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors (GM) εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα», ανάμεσα στα οποία και την κήρυξη πτώχευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας Wall Street Journal. Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να παρέχει στην Citigroup εγγυήσεις για δάνεια, καταθέσεις και άλλους πόρους, συνολικής αξίας 306 δισ. δολαρίων, και παράλληλα να την ενισχύσει με ρευστότητα 20 δισ. δολαρίων, ώστε να μην καταρρεύσει η πάλαι ποτέ Νο1 τράπεζα στις ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα, η Citi θα εκδώσει προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θα καταλήξουν στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών και της Federal Deposit Insurance.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος Μπους τόνισε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να λάβει, αν καταστεί αναγκαίο, και άλλα μέτρα όπως αυτά που έλαβε υπέρ της Citigroup για να διαφυλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

To APEC στη γραμμή της G-20

Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης δεσμεύτηκαν ότι θα συγκροτήσουν οι ηγέτες των 21 χωρών του Φόρουμ Ασίας - Ειρηνικού (APEC), που συνήλθαν το Σαββατοκύριακο στη Λίμα, με στόχο την προώθηση του διεθνούς εμπορίου χωρίς να υψώσουν φράγματα προστατευτισμού κατά το επόμενο έτος.

Οι 21 χώρες του Φόρουμ τάχθηκαν, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στο πλαίσιο σύντομης κοινής διακήρυξης, υπέρ της ταχείας μεταρρύθμισης των οικονομικών θεσμών, ακολουθώντας το παράδειγμα των ηγετών των χωρών της Ομάδας των 20 κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον. Οι 21 τόνισαν επίσης ότι οι κυβερνήσεις τους θα επιδιώξουν τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών Ασίας - Ειρηνικού, στην οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας τεράστιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Τη θέση του για τις εκμεταλλευτικές σχέσεις που επιβάλλουν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, οι λεγόμενες «συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου», σημειώνει ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο με το γνωστό καυστικό του τρόπο από το άρθρο στους «Στοχασμούς»: «Παρατηρούμε την εξέλιξη των γεγονότων (σ.σ. στην οικονομία) διεκδικώντας δικαιώματα και όχι πέφτοντας στα γόνατα».

Διαμάχη για τον ΦΠΑ

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση παρουσίασε χτες πακέτο μέτρων τόνωσης της βρετανικής οικονομίας, ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει αυξημένες κρατικές δαπάνες και φοροελαφρύνσεις. Κεντρικό κομμάτι των μέτρων είναι η πρόσκαιρη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, κίνηση με την οποία αμέσως τάχθηκαν κατά τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Το πακέτο που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους και φοροελαφρύνσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σύνολο του κόστους για την κυβέρνηση θα καλυφθεί με δανεισμό, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε πάνω από 120 δισεκατομμύρια στερλίνες στο τέλος του οικονομικού έτους. Το Συντηρητικό Κόμμα απέρριψε αμέσως το σχέδιο ως επαχθές, ριψοκίνδυνο και απίθανο να λειτουργήσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ