Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΑ
Εισπράξτε όσο περισσότερα μπορείτε!

Προσπαθώντας να περιορίσει τα αυξανόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλεί - με νέα εγκύκλιό της - τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την «περαίωση» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Προσπαθήστε να εισπράξετε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα, με «περαίωση» των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία! Αυτό είναι το στίγμα της νέας εγκυκλίου που κοινοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προς τις αρμόδιες φοροεισπρακτικές υπηρεσίες του κράτους, επιχειρώντας έτσι να περιορίσει όσο γίνεται τις «μαύρες τρύπες» που παρουσιάζουν και φέτος τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως η εν λόγω εγκύκλιος κοινοποιήθηκε 3 μέρες μετά την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού για το 2009, που μαρτυρά πως - παρά την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή των φοροεισπρακτικών και γενικότερα αντιλαϊκών πολιτικών - τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος διευρύνονται! Εννοείται πως τα σπασμένα από το κυβερνητικό κάλεσμα για ένταση του φοροκυνηγητού θα τα πληρώσουν, πρώτα και κύρια, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι (ΕΒΕ), καθώς από αυτούς προσδοκά να εισπράξει το κράτος τα 2,5 πρόσθετα έσοδα (από την «περαίωση» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές) φέτος και μέχρι το τέλος του 2009.

Στην πράξη, όμως, οι προσδοκίες αυτές δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Αιτία και η οικονομική δυσπραγία των «ενδιαφερομένων» - μικροεπαγγελματιών να προσέλθουν στην Εφορία. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επανήλθε με νεότερη εγκύκλιο, με την οποία αξιώνει από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό την «εντατικοποίηση και επιτάχυνση όλων των απαραίτητων ενεργειών», δίνοντας νέες διευκρινιστικές οδηγίες για την «περαίωση». Να σημειωθεί ότι στο απυρόβλητο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ, παραμένουν οι λίγοι μεγαλοοφειλέτες που έχουν φεσώσει την Εφορία με πολλά δισ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή «καλά κρατεί».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στα αιτήματα που υποβάλλονται από επαγγελματικές ενώσεις και άλλους παράγοντες, που ζητούν να δοθεί παράταση στις προθεσμίες για την «περαίωση», τη ρύθμιση ληξιπρόσθεσμων οφειλών και να μειωθούν οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - προς το παρόν - απαντά αρνητικά. Η μέχρι τώρα σοδειά που έχει συγκεντρωθεί από τις Εφορίες είναι πολύ κάτω από τους στόχους που είχε βάλει η κυβέρνηση.

  • Το έργο της στην πάταξη της φοροδιαφυγής επιχειρεί να διαφημίσει η κυβέρνηση μετά την κατάθεση και του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματα των φοροελέγχων που διενεργήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ποσοστό φοροπαραβατικότητας φτάνει στο 43% και τα εκτιμώμενα πρόστιμα σε 500 χιλ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ