Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΕΓΝΕ
Συμφωνία για τη Σύμβαση της διευθέτησης

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών τάχτηκε κατά της Συλλογικής Σύμβασης προτείνοντας τον αγωνιστικό προσανατολισμό των νοσοκομειακών γιατρών

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να αντιδράσουν στη Σύμβαση της διευθέτησης που μεθοδεύουν κυβέρνηση και συνδικαλιστική πλειοψηφία
Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να αντιδράσουν στη Σύμβαση της διευθέτησης που μεθοδεύουν κυβέρνηση και συνδικαλιστική πλειοψηφία
Στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με προοπτική τη βαρβαρότητα του 65ώρου και του «ανενεργού» και «ενεργού» χρόνου εργασίας, οδηγεί η συμφωνία του υπουργείου Υγείας και της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, σε εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών.

Τη συμφωνία επικρότησαν στο σύνολό της - με επιμέρους επουσιώδεις αντιρρήσεις - στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ όλες οι παρατάξεις πλην της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, η οποία και ζήτησε τη συνολική απόρριψη της συμφωνίας. Το υπουργείο Υγείας στην ουσία επαναδιατύπωσε την πρόταση της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα και μέσα από αυτή την επαναδιατύπωση διαφαίνονται καθαρά οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη συμμόρφωση στα κοινοτικά δεδομένα, καθώς αφενός προτείνει ισχύ της Σύμβασης μόνο για ένα χρόνο και επαναδιαπραγμάτευση το Σεπτέμβρη του 2009 και αφετέρου απάλειψε ακόμα και κάποιες -υποτίθεται- ρητές δεσμεύσεις που είχε στο αρχικό σχέδιο της ΟΕΝΓΕ.

Λόγου χάρη, το υπουργείο Υγείας απάλειψε από το σχέδιο της ΟΕΝΓΕ τη «ρήτρα» ότι δε θα χρησιμοποιούνται επικουρικοί γιατροί ως έκφραση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Βέβαια και η αρχική διατύπωση της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ για τον αποκλεισμό των επικουρικών γιατρών αποδεικνύεται υποκριτική, καθώς ακόμα και στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου υπήρξαν τοποθετήσεις υπέρ της αποδοχής των επικουρικών γιατρών σε ειδικές περιπτώσεις, όπως π.χ. η εγκυμοσύνη γιατρίνας. Αλλο χτυπητό παράδειγμα είναι ο αριθμός των εφημεριών ανά μήνα. Ενώ η ΟΕΝΓΕ προτείνει 7 εφημερίες το μήνα, το υπουργείο Υγείας προτείνει 15 (εκ των οποίων οι 7 θα είναι ενεργείς).

ΔΗΠΑΚ: Απόρριψη στο σύνολο

Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, Ηλίας Σιώρας, πρότεινε τη συνολική απόρριψη της συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας και τη μη συμμετοχή στη διελκυστίνδα του «διαλόγου», καθώς αυτό αποτελεί σαφή - από τη μεριά του υπουργείου Υγείας - προσπάθεια για την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Επίσης, τόνισε ότι αυτή η Σύμβαση, βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομειακών γιατρών και σε ό,τι αφορά τις αποδοχές και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εφημεριών. Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι για ορισμένες περιπτώσεις γιατρών θα υπάρξει και μείωση των αποδοχών, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας της ηγεσίας ότι δε θα προκύψουν περικοπές των αποδοχών.

«Η δέσμευση των "κοινωνικών εταίρων" για επαναδιαπραγμάτευση μέσα σε ένα χρόνο προαγγέλλει τη γρηγορότερη εφαρμογή των νέων οδηγιών», υπογράμμισε ο Ηλίας Σιώρας για να καταλήξει με την πρόταση - που δεν έγινε αποδεκτή - η ΟΕΝΓΕ να απορρίψει την πρόταση της Συλλογικής Σύμβασης και να προσανατολίσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ