Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα που δε λύνουν τα προβλήματα των κρατουμένων

Σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

«Εύχεται» και «ελπίζει» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης για τα μέτρα «αποσυμφόρησης» των φυλακών, που ανακοίνωσε χτες και τα οποία βάφτισε ως τελικές ρυθμίσεις για ένα «σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα».

Τα κυβερνητικά μέτρα - ημίμετρα διαχειρίζονται προσωρινά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών της χώρας, ενώ ορισμένα μέτρα αποφυλάκισης έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα. Δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, ενώ τα όποια προγράμματα απεξάρτησής τους μένουν στα «χαρτιά» ή υπολειτουργούν. Ανακοινώθηκε, εξάλλου, η χορήγηση υποκατάστατων ουσιών σε τοξικοεξαρτημένους. Οι αποφάσεις αυτές δεν αλλάζουν τις συνθήκες κράτησης ούτε την εικόνα των φυλακών ως «ανθρώπινων χωματερών». Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε την εφάπαξ εφαρμογή των εξής μέτρων: Ολοι οι κρατούμενοι για πλημμελήματα απολύονται ή απαλλάσσονται από την έκτιση της ποινής, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 αυτής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών. Γι' αυτές τις κατηγορίες αποφυλάκισης δεν προβλέπεται η καταβολή χρηματικού ποσού για την εξαγορά της ποινής. Προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής τής μέχρι πέντε χρόνια περιοριστικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ποινή, ενώ σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο κρατούμενος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, το δικαστήριο μπορεί να μειώσει την ποινή εξαγοράς αντί για τρία σε ένα ευρώ τη μέρα. Το μέτρο είναι εισπρακτικού χαρακτήρα.

Επίσης, στις διατάξεις που ισχύουν για όλους τους καταδίκους υπάγονται και οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών γενικώς, εφόσον εκτίσουν τα 3/5 της ποινής τους, αντί των 4/5 που ισχύει έως σήμερα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο γι' αυτούς που έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα και ιδιαίτερα όσους εμπορεύτηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Στην ουσία, αυτά τα μέτρα δεν έχουν κάποια αξία, αν δε συνδυαστούν με μέτρα γενναίας ενίσχυσης των αποφυλακισμένων, απεξάρτησης των χρηστών και πρόληψης της εξάρτησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ