Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚΝΑ
Επιβεβαιώθηκε ξανά η συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Ψηφίσματα που αναδεικνύουν τη διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, κατέθεσε η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση»

Τη συναίνεση των δυνάμεων του δικομματισμού, αλλά και του ΣΥΝ στην υλοποίηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ως επιχείρηση, επιβεβαίωσε το χθεσινό ετήσιο συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτές τις δυνάμεις δεν έγινε καμία νύξη για την επέλαση στο λαϊκό εισόδημα. Αντίθετα, χαιρετίστηκε η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, το 90% των οποίων θα αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβεβαιώθηκε ο συμβιβασμός με το εξευτελιστικό 1,71 δισ. ευρώ που θα αποδοθούν στην Αυτοδιοίκηση από το 2009 ως παρακρατημένοι πόροι, όταν αυτοί ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ σε πραγματικές τιμές, ενώ την ίδια ώρα η συνέχιση των δομών κοινωνικής πρόνοιας είναι «στον αέρα».

Οσον αφορά τον «Καποδίστρια 2», ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος έκανε λόγο - εμμέσως πλην σαφώς - για αναβολή του συγκεκριμένου σχεδίου, καθώς, όπως είπε, «προϋποθέτει την εξασφάλιση πόρων». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) δήλωσε την αποφασιστικότητα του οργάνου να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, ενώ εξέφρασε την ...κατανόησή του για την οικονομική συγκυρία που δεν επιτρέπει την υλοποίηση του σχεδίου.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής του Κόμματος Εύα Μελά αναφέρθηκε στην επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. «Ολα αυτά, τόνισε, δε βρίσκονται έξω από το πεδίο δράσης της ΤΑ, αφού με τη σημερινή στάση και δράση της όχι απλά ανέχεται, αλλά εφαρμόζει αυτήν την πολιτική και συχνά αποτελεί τον προπομπό».

Αναφερόμενη στις κατευθύνσεις που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και εξειδικεύονται στην ΤΑ, η Ε. Μελά τόνισε: «Με νέα μέτρα εμποδίζεται η αντιπροσώπευση, ακόμη και η συμμετοχή στις εκλογές των οργάνων της ΤΑ. Δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική και διαφαίνονται γενικότερα μέτρα για τον περιορισμό της αντιπροσώπευσης όλων των απόψεων». «Εμείς, συμπλήρωσε, πιστεύουμε σε μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση, για θεσμό που έχει υποχρέωση: Να παλεύει για μια ανάπτυξη της χώρας, που θα έχει στο κέντρο τις ανάγκες και τα δικαιώματα του εργαζόμενου και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου».

Στο χώρο του συνεδρίου διαδήλωσαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Η παρέμβαση της ΔΑΣ

Σειρά ψηφισμάτων κατέθεσε χθες η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ), που αποδεικνύουν πως είναι η μοναδική διαφορετική αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ανάμεσα σε άλλα, η ΔΑΣ ζητά:

  • Να καθιερωθεί η απλή αναλογική, με εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και διατάξεις που θέσπισαν την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας (έκτακτοι, μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ).
  • Να παύσει άμεσα η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές, να προχωρήσουν, με αποκλειστική ευθύνη δημόσιου φορέα, τα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, να αποκλειστεί η καύση των απορριμμάτων, να πάψει η ιδιωτικοποίηση τομέων του αντικειμένου του ΕΣΔΚΝΑ.
  • Να καταργηθούν οι αντιδασικοί νόμοι και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αποτελούν δημόσια περιουσία να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση τους.
  • Να απαιτηθεί ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας στους βασικούς κοινωνικούς τομείς Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.
  • Να απαιτηθεί η συγκέντρωση κρατικών εσόδων από τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, που θα καλύψουν την εγγύηση των καταθέσεων της λαϊκής οικογένειας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων (ΤΕΚ) 100% από το χρηματιστικό κεφάλαιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ