Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Σκηνικό έντασης από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Στη χτεσινή συνεδρίαση στήθηκε σκηνικό έντασης, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (κόμματα συνυπεύθυνα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου) να ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με προσπάθεια εκφοβισμού συγκεκριμένης μάρτυρα. Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας ισχυρίστηκε ότι η μάρτυρας Σ. Ζαφείρη, πρώην υπάλληλος της Κτηματικής Εταιρείας Ξάνθης, «διέπραξε το έγκλημα της ψευδορκίας» και ως εκ τούτου ζήτησε «να κρατηθεί» γιατί «επ' αυτοφώρω» διέπραξε την ψευδορκία και να κινηθούν εναντίον της «τα νόμιμα με βάση τον κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό και ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης λέγοντας ότι «θα το δούμε αυτό» στο τέλος της κατάθεσής της. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης της Σ. Ζαφείρη και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε ο Κ. Τζαβάρας προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι ποτέ δεν είπε ότι πρέπει να κρατηθεί η μάρτυρας. Σε παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε ότι «πολιτικά κρίνοντας την υπόθεση από το πώς εξελίσσεται η εξέταση των μαρτύρων, δε θα είναι καλή εικόνα να προβούμε σε κράτηση μάρτυρα και δε συμφωνώ να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο».

Νωρίτερα στην Επιτροπή κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος του Κράτους Χ. Μπότσιος, ο οποίος ήταν εισηγητής στην υπόθεση που αφορούσε την κυριότητα των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστονίδας και το εάν αυτές μπορούσαν να ανταλλαγούν με εποικιστικές εκτάσεις του Δημοσίου.

Ο μάρτυρας είπε ότι η Υπηρεσία του ενημερώθηκε ότι κάτι γίνεται με την ιδιοκτησία όταν διάβασε δημοσιεύματα της εποχής στον «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι των περιοχών περί τη Βιστονίδα προχώρησαν σε καταγγελίες όπου όπως ανέφεραν «θα έρθει η Μονή (Βατοπεδίου) εδώ και θα μας αναγκάσει να πληρώνουμε ενοίκια»...

Ο ίδιος είπε ότι γνωμάτευσε πως από τα 8.600 στρέμματα στην Ουρανούπολη που ανταλλάχτηκαν με τη Μονή Βατοπεδίου, μόνο τα 400 ήταν δάσος και είχαν απόλυτη προστασία από οποιαδήποτε εκμετάλλευση. Ο Χ. Μπότσιος ισχυρίστηκε στην Επιτροπή ότι ποτέ δεν είπε ότι η συγκεκριμένη έκταση ήταν άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα.

Το ότι ο στόχος ήταν η εμπορική αξιοποίηση των 8.600 στρεμμάτων του δάσους της Ουρανούπολης που δόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου προέκυψε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από τις απαντήσεις του δασάρχη Χαλκιδικής Ν. Φραντσεσκάκη στις σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου. Ο δασάρχης είπε ότι μετά την αποδοχή (το καλοκαίρι του 2008) από τον υφυπουργό Γεωργίας Κ. Κιλτίδη της σχετικής γνωμάτευσης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα 8.600 στρέμματα της Ουρανούπολης (που ανταλλάχτηκαν με το Βατοπέδι) αποτελούσαν όχι μόνο δασική έκταση, αλλά και «κληροτεμάχια». Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι τα συγκεκριμένα στρέμματα - «φιλέτο» ήταν διαθέσιμα για τουριστική και επιχειρηματική εκμετάλλευση ως άρτια και οικοδομήσιμα.

Με επιστολή του προς την Επιτροπή ο εισαγγελέας Γ. Καρούτσος γνωστοποιεί στα μέλη της ότι στα πλαίσια των ερευνών της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν έχει διαταχθεί το άνοιγμα κανενός τραπεζικού λογαριασμού των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδείχνονται οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων(2008-11-27 00:00:00.0)
Κατέθεσαν οι εκτιμητές(2008-11-11 00:00:00.0)
«Μάχες» εντυπώσεων(2008-11-04 00:00:00.0)
Να γίνουν ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ δάση - βουνά - λίμνες(2008-10-23 00:00:00.0)
Ακυρώστε την παραχώρησή τους σε μονές, Εκκλησία, ιδιωτικές εταιρείες(2008-09-19 00:00:00.0)
«Ιερές» δασο-μπίζνες με κυβερνητική σύμπραξη(2007-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ