Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τους εξοπλισμούς

Κυρώσεις ενάντια σε ρώσικη βιομηχανία όπλων, γιατί έκανε πωλήσεις στο Ιράν επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της μεγάλης ρωσικής εξαγωγικής εταιρείας όπλων «Ροσομπορονέξπορτ» (Rosoboronexport) με την κατηγορία της παραχώρησης τεχνολογίας στο Ιράν, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, μεταξύ άλλων για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Εκτός από τη ρωσική εταιρεία, στην αμερικανική «μαύρη λίστα» βρέθηκαν ακόμη 3 κινεζικές εταιρείες, 2 εταιρείες από τη ΛΔ της Κορέας, 2 από το Σουδάν και από 1 από τη Νότιο Κορέα, τη Συρία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βενεζουέλα.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται με βάση τον αμερικανικό νόμο και προβλέπεται ότι στο εξής όλες οι υπηρεσίες των ΗΠΑ θα πρέπει να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις συγκεκριμένες εταιρείες ώστε αυτές να μην μπορούν να αγοράσουν στο εξής οποιουδήποτε είδους τεχνολογία στις ΗΠΑ.

Με ανακοίνωσή της, η ρωσική εταιρεία, (στην οποία είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις και στο παρελθόν), σημείωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ «είναι εκδήλωση αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της εταιρείας και συνολικά σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Ρώσου ΥΠΕΞ. Ο Σ. Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε πως οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς Δικαίου, αφού επιβάλλονται στη βάση της αμερικανικής και μόνον νομοθεσίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «απαράδεκτη προσέγγιση» και «φιλοσοφία του μονο-πολικού κόσμου», που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση των ΗΠΑ και προειδοποίησε πως η συγκεκριμένη απόφαση των ΗΠΑ «οπωσδήποτε θα ληφθεί υπόψη στις πρακτικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και στις εμπορικο - οικονομικές και άλλες σχέσεις μας».

Η Ρωσία δυναμικά στην αγορά όπλων

Οπως δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ, ο υποδιευθυντής της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικο - τεχνολογικής συνεργασίας, Κ. Μπιριουντίν, στους πρώτους 9 μήνες του 2008 οι ρωσικές εξαγωγές όπλων ξεπέρασαν την ανάλογη περίοδο του 2007 κατά 23%. Να σημειωθεί πως το 2007 η συνολική αξία των ρωσικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασε τα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, η Ρωσία σταθερά αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια τις θέσεις της στην αγορά των όπλων, μεγαλώνοντας το μερίδιό της. Με βάση διαφορετικές εκτιμήσεις είναι είτε μέσα στην τριάδα, είτε μέσα στην πεντάδα μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων.

Το 70% των ρωσικών εξαγωγών όπλων κατευθύνεται στην Ινδία και την Κίνα, ενώ μεγάλοι αγοραστές είναι ακόμη η Αλγερία, η Βενεζουέλα, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία. Το επόμενο διάστημα, οι ρωσικές εταιρείες όπλων αναμένουν σημαντικές παραγγελίες και από την Αργεντινή, τη Λιβύη και τη Συρία.

Τέλος, σταθεροί προμηθευτές των ρωσικών όπλων είναι οι χώρες που εντάσσονται στην «Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (ΟΣΣΑ), όπου εκτός της Ρωσίας συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Στις χώρες αυτές, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην ΟΣΣΑ τα όπλα πωλούνται με χαμηλότερες τιμές.

Ανταγωνισμός για τα μερίδια της αγοράς

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η συγκεκριμένη απόφαση των ΗΠΑ αποτελεί μια ακόμη εκδήλωση της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες μονοπωλιακές κατασκευαστικές εταιρείες και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για το εμπόριο όπλων και τα μερίδια των αγορών. Μιας κατάστασης, που οξύνεται, εξαιτίας και των αλλαγών, που διαφαίνονται και σ' αυτήν την αγορά.


Ι.Π


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ