Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Απαίτηση να αρθεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ

Ο λαός της Κούβας διεκδικεί το αυτονόητο, να μπορεί να επιλέγει ο ίδιος το μέλλον του

Associated Press

Ο λαός της Κούβας διεκδικεί το αυτονόητο, να μπορεί να επιλέγει ο ίδιος το μέλλον του
Για 17η φορά η Κούβα καταθέτει την ερχόμενη Τετάρτη 29 Οκτώβρη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αίτημα για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, καθώς παραμένει το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας, στην ευημερία των Κουβανών και, στις παρούσες συνθήκες, στις εργασίες αποκατάστασης των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν από τους κυκλώνες «Γκούσταβ» και «Αϊκ».

Από το 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στηρίζει κάθε χρόνο την απόφαση για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ, καταδικάζοντας ουσιαστικά την πολιτική γενοκτονίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και των εξω-εδαφικών νόμων όπως είναι ο νόμος Χελμς - Μπάρτον, που αντιτίθεται στη Χάρτα του ΟΗΕ, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες που διέπουν τις οικονομικές, εμπορικές και συναλλαγματικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Πέρσι το αίτημα της Κούβας έλαβε τη θετική ψήφο 184 κρατών (μόνο 4 ψήφισαν κατά - οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα νησιά Μάρσαλ και Παλάου - ενώ η Μικρονησία απείχε). Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να επιλέγει να ...αγνοεί τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και συνεχίζει την πολιτική της γενοκτονίας, επιβάλλοντας τον αποκλεισμό με διάφορους τρόπους, όπως διώξεις τραπεζών, επιχειρήσεων, πολιτών τρίτων χωρών - συμπεριλαμβάνοντας και επιχειρήσεις και πολίτες των ΗΠΑ - αλλά και θέσπιση εμποδίων για την πρόσβαση σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο που σχετίζονται με την Κούβα, την πρόσληψη μισθοφόρων για αντεπαναστατική δράση και μέσα στη χώρα.

Ενίσχυση του αποκλεισμού

Από την προηγούμενη ΓΣ του ΟΗΕ (30 Οκτώβρη 2007) ο αποκλεισμός έχει ενταθεί, όπως και τα αντεπαναστατικά σχέδια και επιχειρήσεις ενάντια στην Κούβα και το λαό της, σχέδια που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση και την καταστροφή του συστήματος που έχει επιλέξει ο κουβανικός λαός, ώστε να τον οδηγήσει στην πείνα και την εξαθλίωση. Ανάμεσα σ' αυτά είναι και οι ενέργειες συνωμοσίας και επέμβασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και η στρατολόγηση, οργάνωση και πληρωμή ανθρώπων γεννημένων στην Κούβα για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική εχθρότητας και επιθετικότητας ενάντια στον κουβανικό λαό, όπως και η χρησιμοποίηση των διπλωματών του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα για να μεταφέρουν χρήματα σε γνωστές αντεπαναστατικές ομάδες. Επίσης, στην Ουάσιγκτον αποφασίστηκε και η διάθεση 45 εκατομμυρίων δολαρίων (32 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το 2007) γι' αυτές τις πράξεις.

Λίγες ημέρες μετά την περσινή υιοθέτηση του αιτήματος της άρσης του αποκλεισμού των ΗΠΑ από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών - μελών της ΓΣ του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σκιαγραφώντας μια ψεύτικη εικόνα των συνθηκών της Κούβας, αποκάλυψε την απόφαση να καταφύγει ακόμα και στη βία, προκειμένου να φέρει «μια αλλαγή του καθεστώτος», όπως είπε... Παράλληλα, υπήρξε εντατικοποίηση της αντικουβανικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και εκστρατεία των ΜΜΕ, στα οποία θα μπορούσε κανείς να προσθέσει και την περιοδεία Αμερικανών αξιωματούχων σε χώρες - μέλη της ΕΕ επιχειρώντας να αποφευχθεί η άρση των κυρώσεων της ΕΕ.

Σημαντικές επιπτώσεις από τον αποκλεισμό

Από την επιβολή του ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει οικονομικές απώλειες περισσότερα από 93 δισεκατομμύρια δολάρια - ποσό που περιλαμβάνει μόνο ζημιές που αποδεικνύονται με έγγραφα, ενώ υπάρχει πλήθος άμεσων και έμμεσων απωλειών που δεν έχει γίνει δυνατό να εκτιμηθούν. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1,6 του ΑΕΠ της χώρας και περίπου 12 φορές το κουβανικό εξωτερικό χρέος. Σ' αυτούς τους αριθμούς δεν έχουν υπολογιστεί τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιών που έχουν προκληθεί από τρομοκρατικές επιθέσεις και άλλες εχθρικές πράξεις ενάντια στον κουβανικό λαό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους μισθοφόρους της.

Η επιβολή του γενοκτόνου αποκλεισμού επηρεάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας της χώρας. Οι επιπτώσεις απ' αυτήν στην εξω-εδαφική της διάσταση σε ό,τι αφορά το εξωτερικό εμπόριο αναλογούν σε περίπου 956,2 εκατομμύρια δολάρια, που συμπεριλαμβάνουν την αύξηση των τιμών, των ναύλων, την απαγόρευση της χρήσης του δολαρίου στις συναλλαγές, επιβολή όρων στις χρηματοδοτήσεις κ.ά. Στον τομέα του τουρισμού οι απώλειες φτάνουν σχεδόν τα 1,42 δισεκατομμύρια, ενώ ο αντίκτυπος του αποκλεισμού στις εξαγωγές τροφίμων και υπηρεσιών το 2007 υπολογίζεται πως φτάνουν τα 1,745 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δημόσια υγεία πλήττεται με πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια λόγω της αύξησης του κόστους απόκτησης προϊόντων και εξοπλισμών και τη χρησιμοποίηση μεσαζόντων για τους σκοπούς αυτούς, χωρίς κανείς να λαμβάνει υπόψη την ταλαιπωρία στην οποία μπαίνουν οι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό. Ο αποκλεισμός έχει αντίκτυπο και στο πρόγραμμα κατασκευών της Κούβας, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει τις επισκευές, ανασκευές και επεκτάσεις νοσοκομείων και σχολείων, κτιρίων και δρόμων. Εξαιτίας του αποκλεισμού, από τον Απρίλη του 2007 και για 12 μήνες το κατασκευαστικό πρόγραμμα υπέστη απώλειες κατά 22 εκατομμύρια δολάρια, που με αυτά τα χρήματα η Κούβα θα μπορούσε να είχε κτίσει 3.646 σπίτια ή να είχε ανακαινίσει 7.600 σπίτια. Στον τομέα του χάλυβα και του σιδήρου το ποσό φτάνει τα 69 εκατομμύρια, ενώ έντονος είναι ο αντίκτυπος του αποκλεισμού και στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος, των τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Προς νέα καταδίκη της πολιτικής της γενοκτονίας

Πάντως, για άλλη μια φορά η Κούβα θα λάβει τη συντριπτική συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας, καθώς ο αποκλεισμός δεν παραβιάζει μόνο τα δικά της δικαιώματα, αλλά και την κυριαρχία τρίτων χωρών και τα δικαιώματα των εταιρειών και των πολιτικών τους. Παραβιάζει με στυγερό τρόπο τα δικαιώματα του αμερικανικού λαού, των Κουβανών που ζουν εκεί και χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης, ως πράξη γενοκτονίας. Ο κουβανικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία στηρίζει την Επανάστασή του, τις κατακτήσεις της, δε διαπραγματεύεται την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της πατρίδας του. Η Κούβα δίνει και δέχεται τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Τα πενήντα χρόνια επιθετικότητας και οικονομικού πολέμου, που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δε θα καταφέρουν να συνθλίψουν τη θέληση του κουβανικού λαού, που σε δύσκολες συνθήκες παλεύει για να διατηρήσει και να βελτιώσει το σοσιαλισμό που οικοδομεί.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ