Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σπασμωδικές κινήσεις για τη διάσωση της εξουσίας

«Αποκεφαλισμός» του Θ. Ρουσόπουλου και αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική, με στόχο την εκτόνωση των πιέσεων και τον έλεγχο των εξελίξεων

Eurokinissi

Σε σπασμωδικές κινήσεις, προκειμένου να διασώσει την εξουσία της, προχωρά η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τη μη συμμετοχή της στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά και τη «θυσία» του Θ. Ρουσόπουλου.

Τα μέτρα που αναγκάζεται να πάρει το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνών κόμμα, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο εξόδου από την «κρίση» και τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα.

Ο Κ. Καραμανλής υποχρεώθηκε να προχωρήσει στον αποκεφαλισμό του πιο στενού συνεργάτη και εκπροσώπου του, προσδοκώντας ότι έτσι θα εκτονώσει την ασφυκτική πίεση εκ των έσω, αλλά και από συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά κέντρα. Το γεγονός ότι είναι η δεύτερη «θυσία» υπουργού, μετά από αυτή του Γ. Βουλγαράκη, την οποία υποχρεώνεται να κάνει με αφορμή την υπόθεση του Βατοπεδίου, γεννά εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο η κυβέρνηση «έχει τον έλεγχο των εξελίξεων» ή σύρεται πίσω από αυτές. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε ούτε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά σύρθηκε σε αυτή μετά τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων... Την ίδια στιγμή αναζητείται τρόπος αντίδρασης στις κατηγορίες που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ ότι έχει χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή και στο λαό. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται μορφές και τρόποι για να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα...

Η απόφαση για αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή ερμηνεύεται ως μέτρο προστασίας κυρίως του Θ. Ρουσόπουλου, αφού εκτιμήθηκε ότι ήταν πολύ πιθανόν δυσαρεστημένοι για διάφορους λόγους «γαλάζιοι» βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την περίπτωσή του. Τα μηνύματα και οι οιωνοί είχαν διαφανεί από τη μάλλον «ψυχρή υποδοχή» της προχτεσινής ομιλίας του υπουργού Επικρατείας στη Βουλή, γεγονός που υποχρέωσε τον πρωθυπουργό στην απόφαση για αποχή. Το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου ο Θ. Ρουσόπουλος ζήτησε να αποχωρήσει από τη συζήτηση για τη στάση που θα κρατούσε το κυβερνών κόμμα στη συζήτηση για την Προανακριτική, επικαλούμενος ότι «είναι στόχος αυτής της άθλιας μεθόδευσης του ΠΑΣΟΚ». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, οι Β. Μεϊμαράκης και Ντ. Μπακογιάννη αρχικά τάχθηκαν υπέρ της άποψης να συμμετέχει η ΝΔ στη σημερινή συζήτηση, να καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ και να αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία, ωστόσο στη συνέχεια συμφώνησαν με την αποχή.

Η επίσημη δικαιολογία για αποχή από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, όπως εκφράστηκε από τον Πρ. Παυλόπουλο μετά το πέρας τη συνεδρίασης, ήταν αστεία, όπως και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της «κάθαρσης». «Αν μετείχαμε στην αυριανή διαδικασία τότε, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και επίσης σύμφωνα με το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών δε θα ήταν δυνατόν να επανέλθει η Βουλή στο θέμα αυτό γιατί, όπως ξέρετε, εάν καταψηφισθεί για την ίδια υπόθεση, δεν είναι δυνατόν να επανέλθει η Βουλή», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να μην επιμείνει στην πρότασή του «η οποία μαθηματικά θα οδηγήσει στο κουκούλωμα της υπόθεσης». Στο ίδιο μήκος ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της ΝΔ «θα ήταν περιφρόνηση και ευτελισμός των θεσμών».

Η διαδικασία αποκεφαλισμού

Η απομάκρυνση του Θ. Ρουσόπουλου έγινε με τη συνήθη διαδικασία του αποκεφαλισμού υπουργών, της δημοσιοποίησης δηλαδή της επιστολής «παραίτησης» και της «επαινετικής» απάντησης του πρωθυπουργού. Στην επιστολή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα, ο πρώην υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι έλαβε την απόφαση της παραίτησης «με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις». Ως απλός βουλευτής «θα μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από τη δόλια και παντελώς αθεμελίωτη επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά του προσώπου μου το τελευταίο διάστημα», συνεχίζει, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε στα οχτώ χρόνια «της ανέφελης συνεργασίας» τους.

Ο Κ. Καραμανλής αποδέχθηκε μετά πολλών επαίνων την παραίτηση του στενού συνεργάτη του, επισημαίνοντας ότι η απόφασή του αυτή «φανερώνει αυτοσεβασμό και πολιτικό ήθος». Με άλλη απόφασή του κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Ευ. Αντώναρος, ενώ η εποπτεία των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης περνά στο υπουργείο Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ