Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «ζωή» του μετανάστη

Μενάνδρου, Σοφοκλέους, Ζήνωνος, Αγ. Κωνσταντίνου, Αθηνάς, πλατεία Βάθης, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Αγ. Παντελεήμονα, Ομόνοιας, Κουμουνδούρου. Χώροι του κέντρου της Αθήνας όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και Ελληνες, κάθε μέρα περνούν, μοχθούν για το μεροκάματο, ψωνίζουν σε καταστήματα, διασκεδάζουν, αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Δρόμοι όπου κινούνται και ζουν άνθρωποι κάθε φυλής, πολιτισμού, θρησκείας και εθνικότητας.

Το κράτος στέλνει τα όργανά του που μέρα και νύχτα δρουν για να επιβάλλουν... την τάξη. Αλλά ποια τάξη άραγε; Πριν λίγες μέρες στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μετανάστη από το Αφγανιστάν, αφού πρώτα τον κακοποίησαν. Οπως κατήγγειλε, αυτό συνεχίστηκε και στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί του έδωσαν και το χαρτί της απέλασης. Στην Ελλάδα βρίσκονται η σύζυγος και τα τρία παιδία του. Πού να τα εγκαταλείψει; Δεν είχε ούτε χρήματα για τα φάρμακα τα οποία θα θεράπευαν τα τραύματά του. Με το πρόσχημα του αστυνομικού ελέγχου ξυλοκοπήθηκε πριν λίγες μέρες Αφγανός μετανάστης στη Μενάνδρου. Με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας ξεγυμνώθηκε μετανάστης που θεωρήθηκε «ύποπτος» στην οδό Αναξαγόρα.

Τα γεγονότα αυτά, φανερά, αλλά και άλλα που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση πρωτοστατεί στην εφαρμογή των αντιμεταναστευτικών και αντιπροσφυγικών μέτρων της ΕΕ. Προχτές η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Οταν θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων ο άτυχος οικογενειάρχης από το Αφγανιστάν θα κρατείται από τις Αρχές μέχρι και 18 μήνες. Αν είναι «συνεργάσιμος» με τις Αρχές μπορεί και να μην απελαύνεται. Ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει για πέντε χρόνια απαγόρευση πρόσβασης σε χώρα - μέλος της ΕΕ. Φαντάζεται κανείς τα διλήμματα αυτού του ανθρώπου που έχει κακοποιηθεί, δεν έχει εργασία, έχει οικογένεια με ανήλικα παιδιά για να θρέψει, δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί σε αυτήν; Το μείγμα της απελπισίας είναι εκρηκτικό. Για τη σκέψη και τα συναισθήματα. Ας έρθει ο καθένας στη θέση του. Πού να προσφύγει; Πού να ζητήσει αρωγή και συμπαράσταση;

Παράλληλα, η κυβέρνηση γι' αυτόν τον άνθρωπο ανακοίνωσε την ενεργοποίηση μέτρων που θα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβασή του στη «γη της επαγγελίας». Η Frontex (ειδική μονάδα φύλαξης των συνόρων) θα ενισχυθεί σε ό,τι αφορά την υποδομή και τον προϋπολογισμό της για να μετεξελιχθεί, σε έναν αμιγώς ευρωπαϊκό μηχανισμό. Ενα μηχανισμό που θα συμβάλλει ενεργά στην παραπέρα δημιουργία μιας Ευρώπης - φρούριο. Μιας Ευρώπης, όπου συνδικάτα και μαζικοί φορείς, Ελληνες και μετανάστες εργάτες, σε εθνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να αντιπαλέψουν ενωμένοι και να ακυρώσουν τα μέτρα που χτυπούν το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Ο εχθρός είναι κοινός. Ο ιμπεριαλισμός είναι η αιτία που ξεριζώνει τον μετανάστη από τη χώρα του για να τον ξεζουμίσει, όπως ξεζουμίζει στην εκμετάλλευση και τον ντόπιο εργάτη. Χρειάζεται αγώνας κοινός μέχρι την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ