Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μουσείο Χαρίλαος Φλωράκης»

Εγκαινιάζεται την Κυριακή στο ανακατασκευασμένο πατρικό του σπίτι στο Παλιοζογλώπι, όπου γεννήθηκε και τάφηκε ο κομμουνιστής ηγέτης

«Σ' αυτόν τον τόπο μυήθηκε στα ιδανικά και τις αξίες του Κομμουνιστικού Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Εδώ ξεκίνησε να ανεβαίνει σκαλί σκαλί την ιεραρχία των αγώνων, για να ζήσει όλες τις φάσεις του και να αναδειχτεί σε κομμουνιστή ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας, αναπόσπαστο κομμάτι της 90χρονης ιστορίας του ΚΚΕ. Εξέχοντα αγωνιστή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και πρωτεργάτη των αγώνων του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό».

Πρόκειται για απόσπασμα που αφορά τον ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη από την πρόσκληση για τα εγκαίνια του «Μουσείου Φλωράκη» που πραγματοποιούν την Κυριακή 26/10, στις 11.30 π.μ., στο Παλιοζογλώπι Ραχούλας, ο Δήμος Ιτάμου και η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών. Εκδήλωση την οποία θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του Τ.Δ. Ραχούλας, ο δήμαρχος Ιτάμου, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο νομάρχης Καρδίτσας. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Το Μουσείο δημιούργησαν ο Δήμος Ιτάμου και η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών στο ανακατασκευασμένο πατρικό σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζογλώπι. Το οικόπεδο έκανε δωρεά - χωρίς κανέναν όρο - στην Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας, από το 1988, ο ίδιος ο Χαρ. Φλωράκης, ως αναγνώριση για το έργο της Ενωσης στην ανάδειξη των Αγράφων. Στη συνέχεια, το ΔΣ της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών, επί προεδρίας Βασιλείου Τσαντήλα, το 2002, παραχώρησε το οικόπεδο στο Δήμο για την ανακατασκευή του πατρικού σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Χαρ. Φλωράκης και τη λειτουργία εκθεσιακού χώρου και βιβλιοθήκης του κομμουνιστικού κινήματος.

Στην πρόσκληση για την εκδήλωση των εγκαινίων αναφέρεται επίσης: «Το Μουσείο μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη στη νέα γενιά, των αξιών, των ιδανικών και οραμάτων του Χαρίλαου Φλωράκη. Να συμβάλει στη συνέχιση του αγώνα του, αποκαλύπτοντας την πραγματική ιστορία του λαϊκού κινήματος που μέσα του πήρε και έδωσε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Να αναδείξει την προσφορά του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που στις γραμμές του ο Καπετάν Γιώτης ανέδειξε απίστευτες οργανωτικές και στρατιωτικές ικανότητες. Να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της συνέπειας, της αφοσίωσης, της αυταπάρνησης, της μαχητικότητας που χαρακτήριζαν τον Χαρίλαο Φλωράκη, απόρροια της αταλάντευτης αφοσίωσής του στην υπόθεση του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ