Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφαρμογή νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο

Το πράσινο φως για την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων αντιμεταναστευτικών μέτρων που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο δόθηκε χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στην εφαρμογή του απαράδεκτου κειμένου που ενέκρινε στις 16 Οκτώβρη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με πρόσχημα ότι η χώρα μας δέχεται από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Κυβερνητική Επιτροπή όχι απλώς ενέκρινε τη νέα κατασταλτική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που θέλει μια Ευρώπη - φρούριο, με μετανάστες «αξιοποιήσιμους» ως φτηνό εργατικό δυναμικό, αλλά ακόμα παραπέρα πρωτοστατεί στη θωράκιση των συνόρων της ΕΕ με την ενεργοποίηση και ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, «είναι ανάγκη ο Frontex (σ.σ. στρατιωτικό - αστυνομικό Σώμα φύλαξης των συνόρων) να ενισχυθεί, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός (σ.σ. με επιστολή του στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ν. Σαρκοζί), και σε ό,τι αφορά την υποδομή και τον προϋπολογισμό του και, κυρίως, να μετεξελιχθεί, όπως και η Europol σε έναν αμιγώς ευρωπαϊκό οργανισμό».

Στο σημείο αυτό, ο Π. Παυλόπουλος κάλεσε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς όπως είπε, δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες επανεισδοχής. Με αυτήν την έννοια, και η κυβέρνηση κρίνει σημαντικό ότι στο Σύμφωνο γίνεται μνεία στο ότι πρέπει να διατεθούν όλα τα αναγκαία μέσα στον Frontex, προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή του για έλεγχο «των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και όχι απλώς των συνόρων των κρατών - μελών. «Με τον τρόπο αυτό - αναφέρει ο Π. Παυλόπουλος στην εισήγησή του στην Κυβερνητική Επιτροπή - θωρακίζονται ακόμη περισσότερο τα εξωτερικά σύνορα της χώρας μας. Ετσι, διαθέτουμε τις βάσεις για τη δημιουργία "Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών" και "Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής, κατ' εφαρμογή της σχετικής πρότασης του πρωθυπουργού».

Κατά τα άλλα, «το Σύμφωνο δεν κάνει την Ευρώπη φρούριο», σύμφωνα με τον υπουργό. Και αυτό, όταν ενοποιούνται οι διαδικασίες ασύλου, χωρίς να επιτρέπονται παρεκκλίσεις. Οταν δε γίνονται γενικευμένες νομιμοποιήσεις, παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Οταν ενισχύονται σημαντικά οι μηχανισμοί φύλαξης και επιτήρησης των συνόρων. Μετανάστες που καταφεύγουν στην ΕΕ και χαρακτηρίζονται «παράνομοι» θα κρατούνται μέχρι και 18 μήνες, με απαγόρευση ακόμα και νόμιμης επανόδου στο κράτος - μέλος που τους απέλασε για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Επιπλέον, στήνεται χαφιέδικος μηχανισμός που προβλέπει την ενδεχόμενη μη απέλαση αλλοδαπού που θα συνεργάζεται με τις αρχές. Συγκροτείται, το 2009, Ευρωπαϊκό Γραφείο Στήριξης που θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε κράτη - μέλη, καλών πρακτικών και εμπειριών σε θέματα ασύλου. Σημειώνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση - πρωτοστατώντας και πάλι - πρότεινε την εγκατάσταση και λειτουργία του εν λόγω Γραφείου στη χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση εφαρμογή, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο των μέτρων του Συμφώνου, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο ετήσιας συζήτησης, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνη 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ