Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στην απεργία

Η συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης και στις συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ σε 63 συνολικά πόλεις αναδεικνύεται σε καθήκον πρώτης γραμμής για κάθε εργάτη και εργάτρια, για κάθε νέο και νέα. Η ανάγκη να οξυνθεί η αναμέτρηση με την εργοδοσία και την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά της αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία τώρα, που βρίσκεται σε εξέλιξη η οικονομική κρίση. Τώρα που αναδεικνύονται ακόμα πιο καθαρά οι αντιθέσεις ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο και σ' αυτούς που τον καρπώνονται. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των τραπεζών. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται τα «άδεια» δήθεν ταμεία για να δικαιολογήσει τη λυσσαλέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και την απόρριψη κάθε αιτήματος για αυξήσεις, μέσα σε μια νύχτα αποδεσμεύει 28 δισ. ευρώ για να στηρίξει το τραπεζικό κεφάλαιο, που ξεζουμίζει στην κυριολεξία τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αυτός είναι ο πυρήνας της βαθιά ταξικής πολιτικής, στην εφαρμογή και τη στήριξη της οποίας εναλλάσσονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πολιτική που κάνει τα μονοπώλια να επιζητούν την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για να εξουθενώσουν τους μικρούς ΕΒΕ, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εμποροϋπαλλήλους. Για να επιταχύνουν τη διαδικασία της καπιταλιστικής συγκεντροποίησης στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών. Εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ, βρίσκονται στην ίδια όχθη. Πλήττονται από την ίδια πολιτική που οι δυνάμεις του κεφαλαίου συνδιαμορφώνουν στο πλαίσιο της ΕΕ και εξειδικεύουν στα κράτη - μέλη τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και τ' αυτιά του στην όξυνση αυτής της βαθιά αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής, που χτυπάει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους νέους εργαζόμενους, τη νεολαία που σπουδάζει, τους μαθητές, τα παιδιά της εργατικής τάξης. Που δεν αφήνει κανέναν σε χλωρό κλαρί, επειδή ακριβώς το κεφάλαιο τα θέλει όλα, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί κάθε παράγοντα που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κερδοφορίας του. Γι' αυτό ορμάει να καταβροχθίσει την Παιδεία και την Υγεία. Γι' αυτό υποθηκεύει στις θυρίδες της ψευτοκατάρτισης και της υποβαθμισμένης Παιδείας χιλιάδες μαθητές, σπουδαστές και μαθητές.

Την Τρίτη, η θέση όλων αυτών είναι δίπλα και μαζί με τους εργάτες. Και την άλλη μέρα, στη συγκέντρωση των αγωνιζόμενων δυνάμεων των μικρών ΕΒΕ, στις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Για να κάνει θαρραλέα βήματα ο συντονισμός, η κοινή δράση, ως στοιχείο που συμβάλλει στη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τον ίδιο αντίπαλο. Για να παίξει η νεολαία το ρόλο που της πρέπει στους καθημερινούς εργατικούς αγώνες. Για να δυναμώσει το ταξικό εργατικό κίνημα, που με συνέπεια παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Η απεργία της Τρίτης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο νέων, ακόμα πιο μαζικών ταξικών αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ