Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με μηνύσεις στην υπηρεσία της συσκότισης του σκανδάλου

Με σκοπό να οξύνει την αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση το ΠΑΣΟΚ, αφού χτες ακολούθησε μια «πολιτική μηνύσεων» σε βάρος δικαστικών λειτουργών, στη συνέχεια τάχτηκε τελικά υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, με βασική επιδίωξη να συσκοτίσει το διαχρονικό δικομματικό έγκλημα της εκχώρησης δημόσιας περιουσίας στα μοναστήρια.

Το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι χτες απέρριπτε την εξεταστική επιτροπή, χαρακτηρίζοντάς την «άλλοθι» για την παραγραφή των ευθυνών για το σκάνδαλο και αντιπρότεινε τη σύσταση προανακριτικής, με στόχο την αναζήτηση προσωπικών ευθυνών κυβερνητικών αξιωματούχων, επιχειρώντας να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές του ευθύνες για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, διά στόματος Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπροσώπου Τύπου, υποστήριξε: «Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την εξεταστική που προτείνει η ΝΔ, γιατί δε φοβόμαστε τίποτα, θέλουμε πλήρη διαλεύκανση και γιατί δε θα δώσουμε άλλοθι σε κανέναν».

Ο ίδιος ταυτόχρονα κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τη ΝΔ να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή, «αν θέλουμε να μην υπάρξει ατιμωρησία», όπως υποστήριξε. Η προανακριτική επιτροπή που ζητάει το ΠΑΣΟΚ στρέφεται κατά τριών πρώην και νυν κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκο «για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος» και τον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, για «ηθική αυτουργία» στην τέλεσή τους.

Η «στροφή» του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε από τον Ε. Βενιζέλο, μετά από σύσκεψη του Γ. Παπανδρέου με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος.

Είχαν προηγηθεί από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθέσεις αντικομμουνιστικής συκοφαντίας και λασπολογίας, με βουλευτές του να ισχυρίζονται ότι το «ΚΚΕ έχει συμμαχία με τη ΝΔ» επειδή το ΚΚΕ πρότεινε να εξεταστούν συνολικά οι πολιτικές ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τη δυσώδη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Την ίδια στιγμή που αποκάλυπτε περίτρανα ότι το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε το καθεστώς για να απολέσει το ελληνικό δημόσιο την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστονίδας και η ΝΔ ήρθε στη συνέχεια να ανταλλάξει με τη Μονή Βατοπεδίου τις εκτάσεις με μεγάλης αξίας δημόσια περιουσία, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να κρύψουν το κυβερνητικό τους «έργο» κατέφυγαν στις αντιΚΚΕ επιθέσεις.

Ταυτόχρονα, στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ εντάσσεται και η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χτες κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Κ. Καρούτσου. Στην αναφορά του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφεται από 100 βουλευτές του, μηνύει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς για «παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας σχετικά με τον χειρισμό της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου». Σε δηλώσεις του ο Δ. Ρέππας μετά την κατάθεση της μήνυσης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια «ως ελάχιστη συμβολή στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, της Βουλής και της Δικαιοσύνης».

Ανεβάζοντας τους τόνους της «κούφιας» δικομματικής αντιπαράθεσης ο υπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με τις μηνύσεις του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ