Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εγκώμια για τους ευρω-τραπεζίτες

Eurokinissi

Υμνους για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης επιφύλαξε ο Κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του χτες στην έδρα του οργάνου του χρηματιστικού κεφαλαίου στη Φρανκφούρτη.

Το μήνυμα που ουσιαστικά θέλησε να στείλει ο Ελληνας πρωθυπουργός, τόσο με το συμβολισμό της επίσκεψής του στην ΕΚΤ όσο και με τις εγκωμιαστικές δηλώσεις για το «θετικό ρόλο» της, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική της κεντρικής τράπεζας και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επίθεσης που έχει εξαπολύσει ο «σκληρός πυρήνας» του ευρωκεφαλαίου σε βάρος των λαών.

«Θέλω να υπογραμμίσω το θετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε όλη την προσπάθεια για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Επισήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή πρόσφερε σημαντική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα», ενώ πρόσφατα μείωσε τα βασικά της επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Αυτές οι κινήσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ «έχει πλήρη συναίσθηση και του ευρύτερου ρόλου της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας». Μάλιστα εμφανίστηκε βέβαιος ότι «σε αρμονική, όπως πάντα, συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της Ευρώπης και των πολιτών της»!

Υπερασπίστηκε βέβαια το ευρωσχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έτσι οι τράπεζες «θα συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους, για τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Αυτός ο ρόλος, όπως είπε, «είναι κομβικός για την ανάπτυξη των οικονομικών μας». Προκειμένου να μετριάσει τις εντυπώσεις από αυτή την προκλητική στήριξη των τραπεζών ο Κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «εξέφρασε στον κ. Τρισέ την άποψη ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε να μην πληγούν τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας μας από αυτή τη μεγάλη κρίση». Μετά από αυτό «τα ασθενέστερα στρώματα» μπορούν να κοιμούνται ήσυχα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ