Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες σε στεριά και θάλασσα

«Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία!», είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις καθημερινές περιοδείες των ταξικών δυνάμεων στους τόπους δουλειάς

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 21 του Οκτώβρη, με καθημερινό και πολύμορφο άνοιγμα σε εκατοντάδες τόπους δουλειάς και κλάδους. Οι εξορμήσεις και οι περιοδείες στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις καταγράφουν τον πλούσιο προβληματισμό όλο και περισσότερων εργαζομένων για την ανάγκη να πάρει απάντηση η πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο, που με αφορμή την κρίση οξύνει την επιθετικότητά του.

Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ., στον ΗΣΑΠ.

Σε δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια και γίνονται γενικές συνελεύσεις, όπου αποφασίζεται η συμμετοχή στην απεργία με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και σχεδιάζονται μέτρα για την οργάνωση της δουλειάς που θα μεταφέρει παντού το κάλεσμα της απεργίας.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνουν με χτεσινές τους ανακοινώσεις η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Στη Λήμνο η τοπική Επιτροπή του ΠΑΜΕ καλεί τους νησιώτες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση, στο λιμάνι της Μύρινας, στις 10 π.μ., διεκδικώντας μεταξύ άλλων και επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σήμερα, Παρασκευή, εξορμήσεις στην Αθήνα θα γίνουν μεταξύ άλλων σε: «First Data» (Κρυονέρι), «Κωνσταντακάτο», ΕΥΔΑΠ (Περισσός), εργάτες στα δημαρχεία και τους παιδικούς σταθμούς Χαϊδαρίου, Ν. Ιωνίας, Χαλκηδόνας, Αθήνας (Δημαρχείο - Παιδικοί Σταθμοί), υπουργείο Γεωργίας (Κέντρο), υπουργείο Ανάπτυξης.

Στον Πειραιά

Εργάτες σε εργοστάσιο της Λάρισας συζητούν με συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου για την απεργία
Εργάτες σε εργοστάσιο της Λάρισας συζητούν με συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου για την απεργία
Το αγωνιστικό κλίμα της πανεργατικής 24ωρης απεργίας ήδη διαπερνά και το πρώτο λιμάνι της χώρας. Οι ταξικές δυνάμεις δουλεύουν πυρετωδώς, για να προετοιμάσουν εργάτες στεριάς και θάλασσας, να δώσουν αποφασιστικά το «παρών» στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό Σταθμό της πόλης, να κάνουν δική τους υπόθεση την περιφρούρηση της απεργίας. Ειδικό είναι το βάρος που δίνεται στην απεργία στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά που αποφάσισαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τα πληρώματα του μηχανοστασίου, αλλά και στην απεργία στα πληρώματα των ρυμουλκών που αποφάσισε η Παν. Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Η απεργία στα καράβια θα διαρκέσει από τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 20 Οκτώβρη, έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 21 του μήνα. Για τα ρυμουλκά, η απεργία θα διαρκέσει από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Οκτώβρη έως τις 6 τα ξημερώματα της 22ης του μήνα.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωσή τους προς τους ναυτεργάτες, επισημαίνουν ότι «με αίσθημα ευθύνης εκτιμήσαμε την κατάσταση και την επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, βγαίνουμε στην αντεπίθεση» με την απεργία. Καλούν όλους τους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους, «να περιφρουρήσουμε τον απεργιακό μας αγώνα στους καταπέλτες των πλοίων, να στείλουμε δυναμικό μήνυμα» αντίστασης και αντεπίθεσης. Καλούν τους εργαζόμενους και τους επιβάτες «αποφασιστικά να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους σε αυτόν τον αγώνα».

Χτες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ελαιουργοσαπουνοποιίας «ΕΛΑΪΣ», με γενική συνέλευση, αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία. Το εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ» έχει οριστεί για τη μέρα της απεργίας ως τόπος της προσυγκέντρωσης, στις 9 το πρωί, των εργαζομένων από όλα τα εργοστάσια του κλάδου.

Αισιόδοξα μηνύματα

Στη Λάρισα, στελέχη του ΠΑΜΕ έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι τα μηνύματα που φτάνουν από τους περισσότερους από 250 χώρους εργασίας, όπου ήδη έχουν γίνει εξορμήσεις, είναι θετικά για την επιτυχία της απεργίας. Στην απεργιακή κινητοποίηση που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 10 π.μ., καλούν - εκτός όλων των άλλων - με κοινή τους ανακοίνωση και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ νομού Λάρισας.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, οι προετοιμασίες συνεχίζονται με προτεραιότητα στις βιομηχανικές μονάδες, όπως η ΛΑΡΚΟ, τα «Τσιμέντα Χαλκίδας», η ΝΕΟΣΕΤ, τα έργα στην Εθνική Οδό κτλ. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνουν, μεταξύ άλλων, η Ενωση Εργαζομένων «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ