Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Υποχρέωσαν σε αναδίπλωση εργολάβο καθαρισμού

Η άμεση απάντηση στις απολύσεις καθαριστριών που επιχείρησε η «Αριάδνη ΕΠΕ» στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» χάλασε τα σχέδια της εργοδοσίας

Οι καθαρίστριες στον «Ευαγγελισμό»(φωτ.) γνώρισαν από πρώτο χέρι τη σημασία του ταξικού αγώνα. Το ίδιο έγινε και με τις συναδέλφισσές τους στο «Γ. Γεννηματάς»
Οι καθαρίστριες στον «Ευαγγελισμό»(φωτ.) γνώρισαν από πρώτο χέρι τη σημασία του ταξικού αγώνα. Το ίδιο έγινε και με τις συναδέλφισσές τους στο «Γ. Γεννηματάς»
Μετά από τη συντονισμένη παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων, ο διοικητής του Κρατικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» δεσμεύτηκε να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενες απ' το συνεργείο «Αριάδνη ΕΠΕ», που τις απέλυσε γιατί πρωτοστάτησαν στη διεκδίκηση μισθών, ενσήμων και δεδουλευμένων. Είναι το ίδιο συνεργείο που τον Απρίλη του 2007 είχε επιχειρήσει ομαδικές απολύσεις καθαριστριών στον «Ευαγγελισμό» και υποχρεώθηκε και τότε να τις ανακαλέσει μετά τη συντονισμένη αντίδραση των καθαριστριών, των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και ταξικών συνδικάτων.

Συνεχίζοντας την τακτική της τρομοκρατίας το συνεργείο «Αριάδνη» απέλυσε τέσσερις τραπεζοκόμες που ζήτησαν την άμεση καταβολή των καθυστερημένων αποδοχών τους. Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων, που με συνδικαλιστές απ' την Υγεία, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τον επισιτισμό, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία και δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα απ' το «Γ. Γεννηματάς» και τις εργαζόμενες έκαναν παράσταση στο διοικητή του νοσοκομείου, Α. Αυγερινό, ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Ο διοικητής του «Γεώργιος Γεννηματάς» δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνουν οι απολύσεις και ότι θα εφαρμοστεί η σύμβαση για την απασχόληση 48 εργαζομένων και όχι 30-34 που απασχολούσε η εργοδοσία. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε εργαζόμενη στη συνάντηση, η εργοδοσία τους υποχρέωνε να υπογράφουν με ανύπαρκτα ονόματα εργαζομένων για να συμπληρώνεται ο αριθμός 48. Επίσης, κατήγγειλαν ότι ενώ εργάζονται ολόκληρο το μήνα, τους κολλούν λιγότερα ένσημα - που μπορεί να είναι και δέκα!

Ακόμα ο διοικητής δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στο ύψος της κλαδικής σύμβασης. Επίσης, δεσμεύτηκε για την επικόλληση όλων των ενσήμων (βαρέα και ανθυγιεινά), να μην ξαναγίνουν απολύσεις, την εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την παρακολούθηση της καθημερινής παρουσίας των εργαζομένων του συνεργείου. «Οταν η ασυδοσία των δουλεμπορικών γραφείων συνεχίζεται η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος θα εντείνεται», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων.

Τα ιδιωτικά συνεργεία στα δημόσια νοσοκομεία θεσμοθετήθηκαν πρώτα στην καθαριότητα απ' την κυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 1990 - 1993, εφόσον αυτή δε στοίχιζε περισσότερο απ' το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αλλεπάλληλους νόμους επεξέτειναν τις εκχωρήσεις και σε άλλους τομείς (φύλαξη, εστίαση, κλπ.) «ανεξαρτήτως του ύψους της αμοιβής του αναδόχου και της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων». Μέσα απ' την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοιχίζουν πέντε φορές φτηνότερα απ' το αντίστοιχο προσωπικό, όπως παραδέχτηκε στη Βουλή ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος (31.1.2007).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ