Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν την εφημερίδα τους»

Τη γνωστή κατάληξη είχε, τελικά, η δίωξη που ασκήθηκε από τις τουρκικές αρχές σε βάρος της εφημερίδας «Γιένι Εβρενσέλ» του Κόμματος Εργατών Τουρκίας, με αφορμή άρθρο γνωστού Τούρκου συγγραφέα που φιλοξένησε στις σελίδες της με θέμα την παροχή ίσων δικαιωμάτων στον κουρδικό λαό: εξαντλητικά χρηματικά πρόστιμα και πολυήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Με ανακοίνωσή του το Κόμμα Εργατών Τουρκίας υπογραμμίζει ότι η απόφαση αποτελεί απτή απόδειξη της κατάφωρης παραβίασης των ατομικών ελευθεριών και των αυτονόητων εννοιών της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και της ελευθερίας του Τύπου. Το κείμενο έχει ως εξής:

«Η εφημερίδα "Γιένι Εβρενσέλ", η μοναδική φωνή των εργατών και των εργαζομένων ενάντια στον Τύπο του κεφαλαίου, υποχρεώθηκε να κλείσει για 10 μέρες.

Αυτή η απόφαση είναι ένα σημαντικό πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και στο δικαίωμα της ενημέρωσης. Με αυτήν την απόφαση, φιμώνεται η φωνή του εργαζόμενου, του οποίου το δικαίωμα στην απεργία έχει απαγορευτεί και ο οποίος υποχρεώνεται σε μισθούς που υπαγορεύει το ΔΝΤ και δεν είναι παρά μισθοί "ένδειας". Φιμώνεται η φωνή του αγρότη που δεν έχει καν το δικαίωμα να γνωρίζει την τιμή των καρπών που καλλιεργεί. Φιμώνεται η φωνή του φοιτητή που αγωνίζεται για ένα αυτόνομο δημοκρατικό πανεπιστήμιο αλλά και του Κούρδου χωρικού που θέλει να διατηρήσει ζωντανή την εθνική του ταυτότητα και κουλτούρα.

Οι μακροσκελείς ομιλίες που παρουσιάστηκαν ως μαθήματα "νόμου" και "δημοκρατίας" από το Ανώτατο Δικαστήριο και τον πρόεδρό του δε φάνηκαν ικανές να αποτρέψουν ένα τέτοιο πλήγμα ενάντια στο δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση. Αυτή η κατάσταση είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα θα κατακτηθούν μόνο μέσα από την πάλη των εργαζομένων. Εχοντας συνείδηση ότι αυτή η επίθεση στοχεύει τη δική τους πάλη, οι εργαζόμενοι της Τουρκίας θα συσφίξουν τις σχέσεις τους με την εφημερίδα τους.

Καταγγέλλουμε αυτήν την απόφαση και καλούμε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας να αναλάβουν δράση ενάντια σε αυτήν την αντιδημοκρατική απόφαση. Θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για ανεξαρτησία και δημοκρατία προκειμένου να γίνει η Τουρκία μια χώρα, της οποίας οι εφημερίδες δε θα υποχρεώνονται να κλείσουν, μια χώρα που θα έχει κατακτήσει την ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου και την απεριόριστη ελευθερία της συνδικαλιστικής και οργανωμένης δράσης».

Για την αναγκαστική 10ήμερη διακοπή της κυκλοφορίας της ενημέρωσε, με ειδική ανακοίνωση, τους αναγνώστες της και η ίδια η εφημερίδα:

«Η εφημερίδα μας, "Γιένι Εβρενσέλ", υποχρεώνεται σε κλείσιμο για 10 μέρες. Η "Γιένι Εβρενσέλ" δε θα είναι σε θέση να συναντήσει τους αναγνώστες της, αρχής γενομένης από αύριο και για 10 μέρες.

Το 8ο Εγκληματολογικό Γραφείο του Ανώτατου Δικαστηρίου ενέκρινε την απόφαση, που έλαβε το 5ο Κρατικό Δικαστήριο Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το άρθρο 312/2 του Ποινικού Κώδικα.

Η "Γιένι Εβρενσέλ" κυκλοφορεί για περισσότερο από 2 χρόνια τώρα και η πράξη αυτή του κράτους είναι άλλη μια παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Λάβαμε, σήμερα, την απόφαση για 10ήμερη αναστολή της κυκλοφορίας μας. Η αιτιολογία της απόφασης στηρίχτηκε σε ένα άρθρο του συγγραφέα μας Α. Τσιχάν Σοϊλού, που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιούνη 1999. Το άρθρο είχε τον τίτλο "Κουρδικό Πρόβλημα ή η πάλη για πλήρη ισότητα δικαιωμάτων;".

Το 5ο Κρατικό Δικαστήριο Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης υποστήριξε ότι με το συγκεκριμένο άρθρο η εφημερίδα μας διαπράττει το αδίκημα της "πρόκλησης του λαού σε εχθρότητα στη βάση των διαφορών περιοχής, τάξης ή φυλής".

Οι δικαστές αποφάσισαν στις 17 Φλεβάρη του 2000 ότι ο πρώην αρχισυντάκτης μας, Τουνσάι Σεϊμάν, πρέπει να καταδικαστεί σε 20 μήνες φυλάκισης και στο βαρύ πρόστιμο των 5,5 εκατομμυρίων λιρών σύμφωνα με το άρθρο 312/2 του Ποινικού Κώδικα.

Το Δικαστήριο άλλαξε, τελικά, την ποινή φυλάκισης με την επιβολή ενός ακόμη χρηματικού προστίμου και αποφάσισε να "συμπληρώσει" την ποινή με την απόφαση "κλεισίματος" της εφημερίδας μας για 10 μέρες. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από το 8ο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 14 Ιούνη και τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα.

Δε θα είμαστε σε θέση να συναντήσουμε τους αναγνώστες μας μέχρι τις 16 Οκτώβρη 2000».

Την ανακοίνωση υπογράφει ο νυν διευθυντής της εφημερίδας, Ιχσάν Τσαραλάν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org