Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης ανατροπής

Ο Κοστούνιτσα μπροστά στις κάμερες απευθύνεται στους ανθρακωρύχους της Κολουμπάρα

Associated Press

Ο Κοστούνιτσα μπροστά στις κάμερες απευθύνεται στους ανθρακωρύχους της Κολουμπάρα
«Κάθε Εθνος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό σύστημά του, χωρίς επεμβάσεις οιασδήποτε μορφής από άλλο Εθνος».

Απόφαση 2625 (ΧΧV) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, 24 Οκτώβρη 1970

Ο περυσινός πόλεμος των 78 ημερών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας είναι σαφές, από τα πράγματα, ότι δεν τελείωσε ποτέ για τη Δύση: Από το πεδίο των αεροπορικών επιχειρήσεων, μεταφέρθηκε σε λιγότερο στρατιωτικά αποτελεσματικά, αλλά απείρως περισσότερο πολιτικά σημαντικά πεδία - το ψυχολογικό, το κοινωνικό και το πολιτικό. Οι δηλώσεις, οι πιέσεις, οι εκβιασμοί, καθώς και η τακτική του καρότου και του μαστιγίου, δε σταμάτησαν ποτέ να χρησιμοποιούνται: Στην πραγματικότητα, προδιέγραψαν τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, καθώς η πλευρά της αντιπολίτευσης είχε πίσω της ένα μηχανισμό προπαγάνδας και υποστήριξης, άφθαστο σε τεχνικά και οικονομικά μέσα, ενώ, από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως υπήρξε μεν ο έγκαιρος εντοπισμός της απειλής, αλλά όχι και οι κινήσεις που θα την απέτρεπαν...

Τα κέντρα

Είναι γνωστό ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν, ενόψει των εκλογών, στήσει «κέντρα» στο Σέγκεντ στην Ουγγαρία, στην Τιμισοάρα στη Ρουμανία, στη Σόφια στη Βουλγαρία, στα Σκόπια στην ΠΓΔΜ, στα Τίρανα στην Αλβανία. Δεν ήταν φυσικά κοσμικά κέντρα, για να πηγαίνουν οι Αμερικάνοι που ζουν σ' αυτές τις χώρες να χορεύουν, έτσι; Η αποστολή τους ήταν σαφής και συγκεκριμένη. Στηρίξτε την αντιπολίτευση, ρίξτε τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

Στις φλόγες το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης

Associated Press

Στις φλόγες το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης
Το πιο «εντυπωσιακό» από αυτά τα κέντρα είναι αυτό που εποπτεύει όλα τα άλλα. Στήθηκε στις 15 Αυγούστου, στη Βουδαπέστη στην Ουγγαρία. Στη διάθεσή του τέθηκαν 30 ειδικοί στην κατασκοπία, στην προπαγάνδα, στη συλλογή πληροφοριών για λογαριασμό του στρατού. Τη διεύθυνσή του ανέλαβε ο έμπειρος στα Βαλκάνια (πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κροατία) Ουίλιαμ Μοντγκόμερι.

Τον Αύγουστο εφέτος ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ επισκέφθηκε Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες, ακριβώς για να «επιβλέψει» τη λειτουργία των «κέντρων» αυτών.

Η κυβέρνηση της ΟΔΓ κατήγγειλε, με διάβημά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 18 Σεπτεμβρίου, αυτές τις κινήσεις, χαρακτηρίζοντάς τες παραβίαση των Συνθηκών της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Διακρατικές Σχέσεις, του Διεθνούς Δικαίου και ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Απάντηση δεν υπήρξε.

Οι δηλώσεις

Κυβερνητικά στελέχη χωρών - μελών του ΝΑΤΟ δήλωναν ακούραστα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι σε περίπτωση που δε νικούσε η αντιπολίτευση, δεν επρόκειτο να εφαρμοστεί η απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Το αποφάσισε ο ΟΗΕ; Θα το ξε-αποφασίσουμε εμείς.

Την ημέρα των εκλογών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, δήλωσε ότι αν ο Μιλόσεβιτς παραμείνει στην εξουσία, οι κυρώσεις θα παραμείνουν, αλλά αν νικήσει η αντιπολίτευση, θα αρθούν.

Λίγο νωρίτερα, την 18η Σεπτεμβρίου, στις επιδείξεις ...δημοκρατικής ευαισθησίας είχε προηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, που έστειλε «μήνυμα στο σερβικό λαό» ότι υποστήριζε την αντιπολίτευση και υποσχόταν άρση των κυρώσεων - κάτι που εξακολουθεί να κάνει.

Η κυβέρνηση της ΟΔΓ επέδωσε νότα διαμαρτυρίας σε πρεσβευτή της ΕΕ στη χώρα και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, στις 22 Σεπτεμβρίου. Ουδείς απάντησε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και πολλές μη-κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το Ιδρυμα Σόρος, χρηματοδότησαν ανοιχτά την αντιπολίτευση. Στην «Washington Post» (φύλλο της 22ης Σεπτέμβρη) αναφερόταν ότι πριν τις εκλογές είχε καταβληθεί το ποσόν των 77,2 εκατ. δολαρίων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλες πηγές.

Μία ημέρα μετά τις εκλογές, την 25η Σεπτέμβρη, στο αμερικανικό Κογκρέσο πέρναγε ο «Νόμος για τον Εκδημοκρατισμό της Σερβίας» (!!!) που ενέκρινε βοήθεια 105 εκατ. δολαρίων ακόμη για τις ανάγκες της αντιπολίτευσης, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση της ΟΔΓ, και παράλληλα υπονοούσε «επιδότηση» των τάσεων απόσχισης στη Βοϊβοδίνα, όπου υπάρχει μια μεγάλη ουγγρική μειονότητα - μαζί με κάπου 25 άλλες. Ουδείς ενοχλήθηκε.

Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, στέλεχος της Βασιλικής Πρεσβείας της Νορβηγίας έδωσε ανοιχτά χρήματα σε φοιτητές και νέους σε πολλές πόλεις της Σερβίας, κάνοντας προπαγάνδα για την αντιπολίτευση. Το γεγονός καταγράφτηκε και από «ανεξάρτητα» μέσα ενημέρωσης. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση τού έκανε σαφές ότι η διπλωματική του ιδιότητα δε συμβάδιζε με αυτήν την κίνηση και τον προειδοποίησε σχετικά επίσημα (30 Αυγούστου, 22 Σεπτεμβρίου). Ο ...μεγαλόψυχος Νορβηγός προτίμησε να αγνοήσει την επισήμανση.

Οι ασκήσεις

Ολως τυχαίως, το μήνα των εκλογών στην ΟΔΓ μαζεύτηκε στην περιοχή γύρω από τη Γιουγκοσλαβία η αφρόκρεμα των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Για ασκήσεις. Τι «Συνεργατικό Κλειδί 2000», τι «Ακουανοτ 2000», στη Ρουμανία, τι κοινές ασκήσεις του 6ου Στόλου με το ναυτικό της Κροατίας, τι αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, στην Αδριατική και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα με αυτές τις ασκήσεις, στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι, κυρίως στις ΗΠΑ, επέσειαν το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής επέμβασης, «αν κερδίσει ο Μιλόσεβιτς», κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ολα αυτά για να πειστεί ο γιουγκοσλαβικός λαός να ψηφίσει υπέρ της ...δημοκρατίας.

Οι διαμαρτυρίες

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση είχε προβεί σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες στα fora των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας -μεταξύ άλλων - παραβιάσεις της Καταστατικής Χάρτας του ΟΗΕ, της απόφασης 54/168 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, της Διακήρυξης των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου Για τις Φιλικές Σχέσεις και τη Συνεργασία μεταξύ Εθνών, και πάει λέγοντας. Ζητήθηκε από τον πρεσβευτή της ΟΔΓ στον ΟΗΕ να συνεδριάσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πολύ ...ευγενικά, το ΣΑ του ΟΗΕ αγνόησε κάθε σχετικό έγγραφο...


Μπ. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διάλυση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα συνεχιστεί «εκ των έσω»...(2000-12-24 00:00:00.0)
Εκλογικές «επιπλοκές»(2000-10-10 00:00:00.0)
Αποσταθεροποιητικές μετεκλογικές εξελίξεις...(2000-09-28 00:00:00.0)
Κάλεσμα υπουργού για συμμετοχή των Μαυροβούνιων στις εκλογές(2000-09-12 00:00:00.0)
Δύο μέτρα και δύο σταθμά(2000-08-20 00:00:00.0)
Επιχείρηση νομιμοποίησης της εισβολής(1999-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ