Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
Ζωντανό το παράδειγμα του κομμουνιστή - επαναστάτη

Σήμερα η επέτειος της δολοφονίας του. Σειρά εκδηλώσεων σε Κούβα, Βολιβία και άλλες χώρες

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 9 Οκτώβρη, από τη δολοφονία του Τσε στη Βολιβία από τους πράκτορες της CIA. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης της Κούβας, την οποία υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις, αναδείχτηκε με τη ζωή του, τη δράση και το θάνατό του σε εμπνευσμένο επαναστάτη, πατριώτη - διεθνιστή, γνήσιο κομμουνιστή. Υπήρξε επικεφαλής στον αγώνα για την εκβιομηχάνιση της Κούβας, της αγροτικής μεταρρύθμισης και αργότερα της Κουβανικής Εθνικής Τράπεζας. Εκπροσώπησε την Κούβα σε διεθνείς διπλωματικές και πολιτικές αποστολές, ενώ υπήρξε στρατιωτικός ηγέτης την εποχή της Κρίσης των Πυραύλων και της αμερικανικής εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων. Ο Τσε έδινε καθημερινά το παράδειγμα της εθελοντικής προσφοράς και ακόμα και σήμερα εμπνέει όλους όσοι παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, αδικία και φτώχεια.

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του Τσε Γκεβάρα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Κούβα και στη Βολιβία. Παρουσία του Βολιβιανού Προέδρου, Εβο Μοράλες, κοινωνικών οργανώσεων της Βολιβίας, εκπροσώπων αλληλεγγύης με την Κούβα τόσο από τη Βολιβία όσο και από τη Βενεζουέλα, ανθρώπων που εκπληρώνουν τα διάφορα κοινωνικά προγράμματα στη Βολιβία στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας πραγματοποιήθηκαν χτες εκδηλώσεις τιμής προς τον Τσε στην πόλη Λα Ιγκέρα - όπου δολοφονήθηκε. Την ίδια στιγμή, η πόλη Βαγιεγκράντε (όπου και θάφτηκαν μυστικά τόσο ο Τσε όσο και οι σύντροφοι μαχητές του και παρέμειναν εκεί μέχρι το 1997 όταν επέστρεψαν στην Κούβα) ανακηρύχτηκε πόλη «ελεύθερη από τον αναλφαβητισμό» και κατατέθηκε στεφάνι στη μνήμη του επαναστάτη - αντάρτη τόσο από τον Μοράλες όσο και από τον Κουβανό πρέσβη στη χώρα, Ραφαέλ Νταούσα. Στο Ελ Αλτο, όπου υπάρχει μνημείο του Τσε Γκεβάρα, που απεικονίζει τον διεθνιστή επαναστάτη να ποδοπατά ένα γεράκι - που συμβολίζει τον ιμπεριαλισμό - και να κρατά στο ένα του χέρι τουφέκι και στο άλλο ένα περιστέρι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση όπου αναγνωρίστηκε ο διεθνιστικός του ρόλος, παρουσία κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων, γερουσιαστών και μελών του κοινοβουλίου κ.α.

Σειρά εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στην Κούβα. Ανάμεσα στα άλλα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το γεγονός ότι 125.000 παιδιά της πρώτης τάξης του δημοτικού εντάχθηκαν στην παιδική οργάνωση των πιονέρων «Χοσέ Μαρτί», την οργάνωση που έχει για παράδειγμά της τον Τσε, διοργανώνοντας ιδιαίτερες εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία τους. Επίσης, στο Παλάτι των Υπολογιστών της Αβάνας υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στον Τσε Γκεβάρα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικές ενέργειες που σχεδίαζαν αντικουβανικές οργανώσεις στο Μαϊάμι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ