Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
«Ευαγγέλιο» η πολιτική της απελευθέρωσης

Τον κατάπτυστο κανονισμό 3577/92 υπερασπίζεται η ΕΕ, καθώς εφοπλιστές και κυβέρνηση στήνουν επιχείρηση αποπροσανατολισμού ναυτεργατών και νησιωτών

Η Κομισιόν όχι μόνο δεν προτίθεται να καταργήσει τον κανονισμό 3577/92 που έχει οδηγήσει σε μαρασμό τα νησιά και τους κατοίκους τους, αλλά προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη αποκλειστικά στα κράτη - μέλη, σημειώνοντας ότι οι τακτικές αυτές των εφοπλιστών «αποτελούν παραβίαση του εν λόγω κανονισμού», τη στιγμή που είναι προφανές ότι πρόκειται για τις συνέπειες της πιστής εφαρμογής του.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, στην οποία σημείωνε μεταξύ άλλων τα προβλήματα που προέκυψαν για τους εργαζόμενους στα πλοία και τους κατοίκους των νησιών μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Οταν οι εφοπλιστές, αξιοποιώντας τον αντιλαϊκό κοινοτικό κανονισμό 3577/92 «για την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών - μελών», παρόπλισαν δεκάδες πλοία και απέλυσαν εκατοντάδες ναυτεργάτες.

Η Επιτροπή, αντί για λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των ναυτεργατών, προτείνει «μελέτες», αναφέροντας ότι οι υπηρεσίες της «έχουν δρομολογήσει εκτενή μελέτη προκειμένου να μελετηθεί σε βάθος ο εν λόγω τομέας», με σκοπό την «προώθηση της απασχόλησης στο ναυτιλιακό τομέα».

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Στο μεταξύ, επιχείρηση αποπροσανατολισμού και σύγχυσης των ναυτεργατών, των νησιωτών, συνολικά των εργαζομένων, βρίσκεται σε εξέλιξη από εφοπλιστές και κυβέρνηση της ΝΔ, για να συγκαλυφτεί πόσο επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της ελευθερίας του κεφαλαίου, που πλήττει αυτήν την περίοδο με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να εξετάσει την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η οποία προτείνει πρόστιμα για 14 ακτοπλοϊκές εταιρείες - δηλαδή όλες - τις οποίες «κατηγορεί», για «στρεβλώσεις του δίκαιου ανταγωνισμού» στην «τιμολογιακή τους πολιτική», σε «προσφορές συμπαιγνίας» όπως τις χαρακτηρίζει και «περιορισμό της παραγωγής και της διάθεσης δρομολογίων». Χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας Απ. Βεντούρης, κοροϊδεύοντας τους πάντες, είπε ότι η Επιτροπή έρχεται «να θέσει την ταφόπλακα στην ακτοπλοΐα», η οποία «βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση» και «στα όρια της χρεοκοπίας»! Ενώ καταφέρθηκε και προσωπικά εναντίον του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφήνοντας αιχμές ότι λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ κάποιων εταιρειών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ