Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερχρεωμένα στις τράπεζες τα νοικοκυριά

Πάνω από 3,5 φορές αυξήθηκαν την τελευταία 5ετία τα καταναλωτικά δάνεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας

Υποχείρια των διαφόρων τραπεζών έχουν γίνει τα νοικοκυριά της χώρας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έφτασαν στο τέλος του Ιούλη στο «αστρονομικό» ποσό των 3,66 τρισ. δραχμών. Η υπερχρέωση, όπως φανερώνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς καθώς στα αρχικά δάνεια προστίθενται οι ληστρικοί τόκοι που καρπώνεται το τραπεζικό κεφάλαιο. Ετσι στο πρώτο επτάμηνο του 2000 τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν σε ποσοστό 15,2% και των στεγαστικών κατά 12,7%. Σε 12μηνη αναφορά τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν 22,6% και τα στεγαστικά κατά 24,8%.

Τα «επιτεύγματα» της καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων προκύπτουν ανάγλυφα και από τη σύγκριση των στοιχείων για την τελευταία πενταετία: Τα καταναλωτικά δάνεια από 407,3 δισ. δραχμές το 1995 έφτασαν φέτος τον Ιούλη σε 1,44 τρισ. δραχμές, δηλαδή αυξήθηκαν περισσότερο από 3,5 φορές (!). Οι πρόσφατες εξελίξεις στην καταναλωτική πίστη επηρεάστηκαν και από τη ραγδαία ανατίμηση του δολαρίου και του γιέν.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας στα δύο αυτά νομίσματα έχει συναφθεί περίπου το 48% των δανείων σε συνάλλαγμα και η ανατίμησή τους σε σχέση με τη δραχμή οδήγησε σε σημαντική αύξηση τα υπόλοιπα των σχετικών λογαριασμών σε δραχμές.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν επίσης και την αυξανόμενη εξάρτηση του εμπορίου από τις τράπεζες. Η διαδικασία αυτή που πήρε ακόμη ταχύτερους ρυθμούς μετά τον Απρίλη του 2000 όταν καταργήθηκαν τα μέτρα περιορισμού των πιστώσεων, δείχνει την κατάσταση ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά: Ο δωδεκάμηνος ρυθμός αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων στις εμπορικές επιχειρήσεις, έφτασε τον Ιούλη σε 26% όταν στο τέλος του 1999 ήταν μόνον 6,5%.

Αντίθετη εικόνα εμφανίζουν οι τραπεζικές πιστώσεις στη βιομηχανία. Στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη του 2000 αυξήθηκαν κατά 5,4%, από 5,9% την αντίστοιχη περίοδο του 1999 και σε 12μηνη αναφορά διαμορφώθηκαν φέτος τον Ιούλη σε 10,7% από 11,3% το Δεκέμβρη του 1999.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ