ΚΑΡΑΚΑΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Με στόχο την υπογραφή σειράς συμφωνιών για συνεργασία στο στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα, έφτασε χθες στο Πεκίνο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Η Κίνα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του, που ξεκίνησε από την Κούβα, όπου είχε συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο και την ηγεσία της Κούβας, ενώ μετά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα θα επισκεφτεί, ακόμη, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.
Με την άφιξή του στην Κίνα, ο Πρόεδρος Τσάβες έκανε λόγο για την επισημοποίηση της συμφωνίας στον ενεργειακό τομέα, που περιλαμβάνει την από κοινού κατασκευή διυλιστηρίων στην Κίνα και στη Βενεζουέλα. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας, ώστε από κοινού οι δύο χώρες να προχωρήσουν στη ναυπήγηση κοινού στόλου δεξαμενόπλοιων και για διπλασιασμό, από το 2009, των εξαγωγών αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του πλανήτη. Τον περασμένο Μάη, οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατασκευάσουν διυλιστήριο με παραγωγική δυναμικότητα 400.000 βαρελιών τη μέρα στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πρόεδρος Τσάβες θα προχωρήσει στην αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Κ-8 για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της Βενεζουέλας.