Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Ούτε βήμα πίσω από την κυβέρνηση

Βήμα πίσω, στην απόφασή της να εκχωρήσει δημόσιες εκτάσεις και περιουσία στη Μονή Βατοπεδίου, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση, παρά τις νέες αποκαλύψεις που ρίχνουν φως σε επιμέρους πλευρές της υπόθεσης και αναδεικνύουν τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, εκπέμπει σταθερά το μήνυμα ότι η υπόθεση γι' αυτήν έχει κλείσει, παραπέμποντας τα πάντα στη Δικαιοσύνη. Επιμένει στον αστείο ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πως οι υπουργοί απλά έπεσαν «θύματα» των κρατικών γνωμοδοτικών οργάνων! «Οι υπουργοί κινήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους και οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με ονόματα υπουργών δεν προσθέτει παρά μόνο εντυπώσεις», αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας πως «δε γνωμοδοτούν οι υπουργοί, αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους»...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα για τον στενό του συνεργάτη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, Ι. Διονυσόπουλο, ο οποίος πριν μεταπηδήσει στην ΓΓ ήταν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ο εκπρόσωπος οχυρώθηκε πίσω από τη διαδικασία, λέγοντας ότι «το Νομικό Συμβούλιο ορίζει ένα σύμβουλο για κάθε υπουργείο, χωρίς να απαιτείται αίτημα του υπουργού. Πρόκειται για πλήρως αυτόνομη διαδικασία». Οπως μετέδωσε η τηλεόραση του Alpha, ο Ι. Διονυσόπουλος ήταν αυτός που υπέγραψε ως πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου τις δύο αρχικές γνωμοδοτήσεις, με τις οποίες αναγνωριζόταν η κυριότητα της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έχει τοποθετηθεί εδώ και τρία χρόνια στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, με πολιτικό προϊστάμενο τον Θ. Ρουσόπουλο.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, διέψευσε τα περί εμπλοκής του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με τις ανταλλαγές εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα. Ωστόσο, τα «Νέα» παρουσίασαν χτες έγγραφο του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, που απευθύνεται προσωπικά στον πρώην υπουργό, με ημερομηνία 10 Ιούλη 2004, στο οποίο υπάρχει χειρόγραφη σημείωση - υπόδειξη να προχωρήσει η διευθέτηση του όλου θέματος (σ.σ. των ανταλλαγών).

Στο έγγραφο που απευθύνεται προσωπικά στον «Εξοχότατο κύριο Σάββα Τσιτουρίδη», αναγράφεται ότι η επίμαχη σύμβαση είναι «must» (σ.σ.: υποχρεωτική) και ο τελευταίος κρίκος για την υλοποίησή της είναι η «πολιτική βούληση». «Αίτημα, σύμβαση - must, νομοθετικό διάταγμα, γνωμοδότηση, πολιτική βούληση», είναι τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν για τη «διευθέτηση» του θέματος της Μονής Βατοπεδίου.

Ο ίδιος ο Σ. Τσιτουρίδης, σε χτεσινές δηλώσεις του διέψευσε ότι υπέγραψε οποιαδήποτε πράξη ανταλλαγής εκτάσεων, ενώ έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά στο εσωτερικό της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εποχή της ανθρωποφαγίας σε ό,τι με αφορά για να σωθούν άλλοι, έχει τελειώσει».

Στο μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις δραστηριότητες της συμβολαιογράφου Κ. Πελέκη, συζύγου του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιος. Η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν της Κυριακής» και πλέον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κ. Σιμιτζόγλου καλείται να διακριβώσει, αν Κ. Πελέκη διέπραξε πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα, όταν ασχολούνταν με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να συγκαλύψει τις ευθύνες του

Να συγκαλύψουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις της δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου, επιχειρούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να έρθει η υπόθεση στη Βουλή και να υπάρξει συγκεκριμένη «νομοθετική ρύθμιση».

Συγκεκριμένα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν χτες την κατάθεση στη Βουλή μιας σειράς υπουργικών αποφάσεων, βάσει των οποίων όπως αναφέρουν είναι σχετικές «με το σκάνδαλο των εκχωρήσεων δημόσιας γης, από την κυβέρνηση της ΝΔ, διά της υπαναχώρησης από τη σχετική δικαστική διαμάχη και διά της μεθόδου σκανδαλωδών ανταλλαγών, προς τη Μονή Βατοπεδίου».

Ταυτόχρονα, με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε να «έρθει ο φάκελος του κ. Σανιδά στη Βουλή και έτσι να φανούν και να μελετήσει η Βουλή ποιες είναι οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων». Με τη σειρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά «νομοθετική ρύθμιση, που θα προστατεύει τη δημόσια περιουσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ