Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Απάνθρωπη μεταχείριση της ΕΕ στους πρόσφυγες και μετανάστες

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στην κοινή σύνοδο εκπροσώπων Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες κοινή σύνοδος εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των χωρών - μελών της ΕΕ με θέμα τη μετανάστευση στην ΕΕ. Στην αποστολή της ελληνικής Βουλής συμμετείχε και ο βουλευτής Ιωαννίνων και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης.

Στις τοποθετήσεις του στη διάρκεια της συνόδου ο Κ. Αλυσσανδράκης τόνισε την ευθύνη της ΕΕ και γενικότερα του ιμπεριαλιστικού συστήματος που, με στρατιωτικές επεμβάσεις και ληστρική εκμετάλλευση του τρίτου κόσμου, προκαλεί κύμα φυγής από μια σειρά χώρες. Σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σημείωσε ότι αν υπήρχε Ολυμπιακό αγώνισμα στην υποκρισία, η ΕΕ θα καταχτούσε το χρυσό μετάλλιο: Από τη μια ωραία λόγια, από την άλλη απάνθρωπη μεταχείριση στους κατατρεγμένους, που αντιμετωπίζονται ως επιδρομείς ή ως δούλοι. Ο Κ. Αλυσσανδράκης έκανε ειδική αναφορά στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη χώρα μας, σ' αυτούς που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο και στο πολύ μικρό ποσοστό αιτήσεων για άσυλο που ικανοποιούνται (κάτω από το 1%).

Η διαμόρφωση κοινοτικής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο και τα μέτρα που προτείνει η γαλλική Προεδρία, συνέχισε, θα ενισχύσουν τις διώξεις των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ ενώ, με την επιλεκτική μετανάστευση, επιχειρούν να εξασφαλίσουν για τα μονοπώλια φτηνούς ειδικευμένους εργαζόμενους και εποχικούς εργάτες. Ταυτόχρονα, με τους απάνθρωπους και εξευτελιστικούς για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μηχανισμούς ελέγχου και φύλαξης των συνόρων, ενισχύεται ακόμα περισσότερο το οικοδόμημα των κατασταλτικών μηχανισμών που δεν έχουν στόχο μόνο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά και τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαϊκό κίνημα στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ έχει ανάγκη την καταστολή, ως απάντηση στις λαϊκές αντιδράσεις κατά της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Κ. Αλυσσανδράκης, καταδικάζει και απορρίπτει το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ για τη λεγόμενη «διαχείριση των συνόρων», τη μετανάστευση και το άσυλο. Προτείνει την παροχή ασύλου σε όσους ζητούν καταφύγιο από πολιτικές διώξεις στη χώρα τους και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, εξασφάλιση ίσων εργασιακών, κοινωνικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων με τους Ελληνες εργαζόμενους, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλψη, υγειονομική φροντίδα, εκπαίδευση, κοινωνικές παροχές. Οι μετανάστες και οι ντόπιοι εργαζόμενοι πρέπει να ενισχύσουν την πάλη τους κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και της ίδιας της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ