Χωρίς αντίκρισμα και ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι οι «αλλαγές» της τελευταίας στιγμής που προώθησε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ στο φορο-νομοσχέδιο. Αντίθετα με αυτές, νομιμοποιούν από το «παράθυρο» την εργοδοτική αυθαιρεσία, που επιμένει να βαφτίζει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους «ελεύθερους επαγγελματίες», που αμείβονται με τα διαβόητα «μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών».
Οι κάλπικες αλλαγές που έφερε χτες η κυβέρνηση, αφορούν μόνο σε εργαζόμενους το πολύ μέχρι 30 χρονών και αυτό κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Συγκριμένα:
Μια ακόμη κυβερνητική πομφόλυγα αποδείχνεται η συζήτηση για «δήμευση» των τραπεζικών λογαριασμών που είναι άνεργοι για 20 χρόνια. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα τους μικρολογαριασμούς αυτούς έχουν ήδη ξαφρίσει - εδώ και χρόνια - οι ίδιες οι τράπεζες με την ανοχή των κυβερνήσεων. Ο Γ. Αλογοσκούφης επιχείρησε χτες να υποβαθμίσει το θέμα που προκλήθηκε μετά από «παρέμβαση» κυβερνητικού βουλευτή, δηλώνοντας πως οι αλλαγές που εξετάζονται «δε θίγουν τα δικαιώματα των καταθετών» και ακόμη ότι «το μόνο που εξετάζεται είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1942, καθώς και η πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες».
Η είσπραξη των ανενεργών πάνω από 20 χρόνια τραπεζικών λογαριασμών εφαρμόζεται και σήμερα. Η ουσία όμως είναι ότι τα όποια οφέλη για το Δημόσιο είναι πολύ πενιχρά και προέρχονται μόνο από κάποιες πρώην κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες. Οι υπόλοιπες τράπεζες τους έχουν ήδη μηδενίσει, χρεώνοντας, κάθε τρεις λίγο, διάφορα χαράτσια «ακινησίας». Μόνο πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας «θυμήθηκε» το ζήτημα, αποδεχόμενη ότι στο εξής δεν επιτρέπεται η μείωση του αρχικού κεφαλαίου κατάθεσης.
Πηγές του υπουργείου Οικονομίας, προκειμένου να καθησυχάσουν το τραπεζικό κεφάλαιο, σημείωναν χτες ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να αναζητήσει αυτά που ήδη έχουν ξαφρίσει. Οι όποιες νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν μόνο για το μέλλον...