Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αποκλεισμένα χιλιάδες παιδιά

Περιοδείες της ΚΟΑ του ΚΚΕ σε παιδικούς σταθμούς της πόλης

Τη χαμηλού επιπέδου κτιριακή υποδομή, τα ακριβά τροφεία και τους εκατοντάδες συμβασιούχους εργαζομένους, συνάντησαν χτες κλιμάκια της ΚΟΑ του ΚΚΕ που περιόδευσαν σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι από ένα σύνολο 6.877 αιτήσεων, απορρίφθηκαν 1.606, δηλαδή ένα ποσοστό 23,4%! Στους παιδικούς σταθμούς της πρωτεύουσας, τα τροφεία κυμαίνονται από 45 μέχρι 150 ευρώ.

Ο «Ρ» βρέθηκε στις περιοδείες της ΚΟΑ στον Προμπονά και τη Γούβα, με επικεφαλής, αντίστοιχα, την Λίλα Καφαντάρη βουλευτή, και τον Κώστα Μαρκέτη νομαρχιακό σύμβουλο με τη ΝΑΣ.

Στον Προμπονά, είναι χαρακτηριστικό πως οι παιδικοί σταθμοί 5Δ-14 και ο 50ός στεγάζονται σε σπίτια χωρίς φυσικά τις στοιχειώδεις υποδομές. Μάλιστα, τμήμα του ενός σταθμού βρίσκεται σε ημιυπόγειο χώρο, ενώ ο προαύλιος χώρος δεν ξεπερνά τα ...3 τετραγωνικά μέτρα. Οπως επισήμανε η Λ. Καφαντάρη, κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι αδύνατον να ασχοληθούν με τις πιο απλές ανάγκες των ίδιων των παιδιών για τη σωματική και ψυχική ισορροπημένη ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών στην πιο κρίσιμη ηλικία τους.

Στην περιοχή της Γούβας, το κλιμάκιο επισκέφτηκε τον 37ο στην οδό Αναξάρχου, τον 31ο στην οδό Βίνγκελμαν και τον 8ο Παιδικό Σταθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σταθμό της οδού Βίνγκελμαν φιλοξενούνται 100 παιδιά, ενώ 25 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Από τα 25 άτομα προσωπικό μόνο οι 14 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι είναι με σύμβαση έργου και αορίστου χρόνου. Ο 8ος Παιδικός Σταθμός, όπου φιλοξενούνται 45 παιδιά, στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο που δεν πληροί τις προδιαγραφές.

Εντείνεται το αδιέξοδο

Τα παραπάνω, όμως, δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, αλλά αποτελούν γενικευμένο φαινόμενο σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες οικογένειες, αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τους γονείς να αναγκάζονται - σε όσες περιπτώσεις μπορούν - να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού οι αιτήσεις προς τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς είναι πολλαπλάσιες απ' τις θέσεις που διατίθενται.

Αυτό, όμως, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου: Το 67% των κτιρίων δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Το 76% των παιδικών σταθμών λειτουργούν με υπεράριθμα παιδιά. Το 35%-60% των εργαζομένων απασχολούνται με συμβάσεις χρόνου ή έργου, με μερική απασχόληση ή μέσω προγραμμάτων «stage».

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ενίσχυσαν τις υπάρχουσες δομές, αλλά από το 2001 μετέφεραν την αρμοδιότητα των Παιδικών Σταθμών στους δήμους, κάτι που έγινε ...θερμά αποδεκτό από τις παρατάξεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε λίγα χρόνια, σε όλους τους δήμους της χώρας, τα τροφεία να εκτιναχτούν - όπως για παράδειγμα στην Αθήνα που μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκαν κατά ...200%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ