Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προστατεύει τον Λαναρά και τα κέρδη του

«Λυμένα» θεωρεί τα προβλήματα των εκατοντάδων εργαζομένων το υπουργείο Απασχόλησης, μετά την επαναχρηματοδότηση του επιχειρηματία και αρνείται να συναντηθεί με τα ταξικά συνδικάτα

Αντί για την αρμόδια υφυπουργό, την αντιπροσωπεία των ταξικών συνδικάτων περίμενε στο υπουργείο ισχυρή αστυνομική δύναμη
Αντί για την αρμόδια υφυπουργό, την αντιπροσωπεία των ταξικών συνδικάτων περίμενε στο υπουργείο ισχυρή αστυνομική δύναμη
Προκλητική εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά χτες η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, τόσο απέναντι στους 1.200 εργαζόμενους του «Ομίλου Λαναρά», όσο και απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλατζάκου αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών ταξικών συνδικάτων της Αθήνας και του κλάδου, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, στηρίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα των κλωστοϋφαντουργών του Ομίλου Λαναρά για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Η υφυπουργός Απασχόλησης, Σ. Καλατζάκου, δήλωσε, διά εκπροσώπου της, ότι δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση, καθώς, όπως ήδη ανακοινώθηκε, ο μεγαλοεργοδότης εισέπραξε 5 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, από τα οποία αναμένεται να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα Μάη και Ιούνη, καθώς και το επίδομα αδείας. Γεγονός, που, όπως μεταφέρθηκε στην αντιπροσωπεία, «ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ήδη γνωρίζει». Αντί της αρμόδιας υφυπουργού, τους συνδικαλιστές «υποδέχτηκαν» διμοιρίες αστυνομικών.

Με κρατική βούλα η χρηματοδότηση του Ομίλου

Τη χτεσινή κινητοποίηση διοργάνωσαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Συνδικάτα Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Τροφίμων - Ποτών, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Λογιστών, Λιθογράφων, Καθαριστριών. Κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική στήριξης του Λαναρά, ο οποίος από το 2004, αξιοποιώντας τις συνεχείς χρηματοδοτήσεις, αποκομίζει τεράστια κέρδη, κλείνοντας εργοστάσια, απολύοντας εκατοντάδες εργαζόμενους και συρρικνώνοντας τα δικαιώματά τους.

Οπως είπε χαρακτηριστικά έξω από το υπουργείο ο πρόεδρος της ταξικής Ομοσπονδίας του κλάδου Δήμος Θεοδώρου, «η κ. Καλατζάκου πολιτικά θεωρεί ότι είναι λυμένα τα προβλήματα των 1.200 εργαζομένων. Η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχυθεί οικονομικά ξανά ο Λαναράς και με κρατική εγγύηση, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει». Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία με μπροστάρη τον πρόεδρό της ήταν αρωγός στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων.

Οπως είπε, ο αγώνας θα συνεχιστεί για να βάλει από τα κέρδη του ο Λαναράς ώστε να λειτουργήσουν όλα τα εργοστάσια άμεσα, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη γίνει καμία απόλυση και καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 3.000 ευρώ.

Αγωνιστική ετοιμότητα στη Νάουσα

Σε μόνιμη επαγρύπνηση με βάση τα δίκαια αιτήματά τους είναι οι εργαζόμενοι των Κλωστηρίων Γ' του Ομίλου Λαναρά, μετά τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας ότι θα πληρώνονταν, χτες και σήμερα, όλοι οι εργαζόμενοι το Μάη, τον Ιούνη και το επίδομα αδείας. Στη Γενική τους Συνέλευση, οι εργαζόμενοι των Κλωστηρίων Γ' εκτίμησαν ότι ο αγωνιστικός προσανατολισμός με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων έχει αποτελέσματα, αφού ο εργοδότης αναγκάστηκε να πληρώσει.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι αν δεν πληρωθούν όλοι μέχρι σήμερα Παρασκευή, θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου στο εργοστάσιο COPLAN στο Λουτροχώρι, την Τρίτη 2/9, στις 10 το πρωί. Και την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη, να υποδεχτούν αγωνιστικά τον υπουργό Παιδείας στη Νάουσα. Να ζητήσουν συνάντηση με την υφυπουργό Απασχόλησης Σ. Καλατζάκου και να απαιτήσουν δεσμεύσεις για λειτουργία των εργοστασίων και για πληρωμή του Ιούλη και του Αυγούστου. Τέλος, να επιμείνουν στο συντονισμό με όλα τα σωματεία του Ομίλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ