Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψεύδεται συνειδητά η «Αυγή» για το αίμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Για μια ακόμα φορά το αντιΚΚΕ μένος τύφλωσε την «Αυγή». Σε σχόλιό της, παραποιώντας βάναυσα την αλήθεια, ισχυρίζεται ότι η εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το αίμα, Αθανασία Τζιώκα, έδωσε τελικά θετική ψήφο για την έγκριση των συμβάσεων που υπογράφηκαν με τις δυο εταιρείες για το μοριακό έλεγχο του αίματος. Στα πρακτικά της Διακομματικής καταγράφεται και αποδεικνύεται η κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στην απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή για την κατακύρωση της σύμβασης με τις δυο εταιρείες που ανέλαβαν το μοριακό έλεγχο του αίματος με τους συγκεκριμένους όρους - σε τιμές υπερδιπλάσιες απ' αυτές που ισχύουν στη διεθνή αγορά.

Με αναλυτικά ρεπορτάζ του ο «Ρ» όλο το προηγούμενο διάστημα αναφερόταν στις διαδικασίες που αφορούσαν το διαγωνισμό για το μοριακό έλεγχο του αίματος και τις συνεδριάσεις της Διακομματικής, σημειώνοντας μάλιστα - επανειλημμένα - ότι και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ καταψήφισε την απόφαση αυτή. Στην τελευταία συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής η εκπρόσωπος του ΚΚΕ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την αντίθεση του Κόμματος στην κατακύρωση της σύμβασης, που επρόκειτο να υπογραφεί με τις εταιρείες μετά δεκαπενθημέρου. Δυστυχώς για την «Αυγή» όλα τα παραπάνω και καταγραμμένα είναι και γνωστά είναι. Γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε συνειδητή αλλοίωση της αλήθειας, στο όνομα του να χτυπηθεί το ΚΚΕ. Καθείς και η τέχνη του...

Πολιτικές απατεωνιές...

Οπου βρεθούν κι όπου σταθούν το ίδιο τροπάρι ψέλνουν τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Το άκουσαν προχτές βράδυ και οι Ικαριώτες διά στόματος Αλ. Τσίπρα. Για το «κυβερνητικό σκάφος που έχει δήθεν χτυπήσει σε ξέρα, έχει προσαράξει και μπάζει νερά». Και για τον «καπετάνιο - πρωθυπουργό που δήθεν περιφέρεται παριστάνοντας ότι δε συμβαίνει τίποτα» και «δηλώνοντας αποφασισμένος να συνεχίσει να κυβερνά το ναυάγιο»! Γιατί «αυτό του είπανε οι επικοινωνιολόγοι του, αυτό κάνει». Και γιατί «ούτως ή άλλως δε θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο»!

Και σε μια επίδειξη ...μεγαλοψυχίας, ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Δεν τους αδικούμε. Αυτό ξέρουν να κάνουν, αυτό κάνουν. Δεν είναι ικανοί για κάτι καλύτερο. Οι δυνατότητες αυτής της κυβέρνησης φτάνουν μέχρι εκεί που εξαντλούνται οι εμπνεύσεις καμιάς τριανταριάς καλοπληρωμένων επικοινωνιολόγων»!!!

Βολικές τέτοιου τύπου πολιτικές απατεωνιές. Τα φορτώνουν όλα σε μια δήθεν ανίκανη κυβέρνηση και καθαρίζουν. Και δεν αναγκάζονται να μιλήσουν για το μεγάλο κεφάλαιο και την εξουσία του, για την ΕΕ και την αντιλαϊκή αντεργατική στρατηγική της, την οποία στηρίζουν με νύχια και με δόντια. Γιατί τότε θα αποκαλύπτονταν.

Το παραμύθι τους δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Μόνο μια ικανότατη ως προς τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας κυβέρνηση, θα μπορούσε να καταφέρει αυτά που ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: «Να θησαυρίζουν οι τράπεζες, να εκτοξεύεται η κερδοφορία των καρτέλ των καυσίμων, να πλουτίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες, να αποθεώνεται η κερδοσκοπία στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης», να «κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

Δεν μπήκε στον κόπο ο πρόεδρος του ΣΥΝ να εξηγήσει πώς μια «ανίκανη» κυβέρνηση τα κατορθώνει όλα αυτά.

... με πολλαπλούς στόχους

Εξυπηρετεί πολλαπλά την ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το παραμυθάκι της κυβερνητικής ανικανότητας. Εξυπηρετεί τη φιλοδοξία του να κυβερνήσει. «Ο δικομματισμός καταρρέει», απεφάνθη ο Αλ. Τσίπρας και «κόσμος αναζητά διέξοδο στην Αριστερά». Μόνο που καμιά διέξοδο προς όφελος του λαού δεν έχει να προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί βεβαίως δεν αποτελεί διέξοδο ο στόχος της «αριστεράς που αμφισβητεί την προσπάθεια της αγοράς και του κέρδους να κυριαρχήσει πάνω σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής». Διέξοδο αποτελεί η πολιτική πρόταση ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου και οικοδόμησης της λαϊκής εξουσίας.

Γιατί κοροϊδεύουν μιλώντας για «ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων», όταν οι ίδιοι έχουν συμβάλει για να διαμορφωθούν οι υπάρχοντες συσχετισμοί.

Γιατί κανένα «ώριμο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο» δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της κυριαρχίας του κεφαλαίου που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν στα λόγια δεν αγγίζει.

Το έγκλημα των πυρκαγιών

Πέρασε ένας χρόνος απ' τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που συγκλόνισαν όλη τη χώρα. Οι συγγενείς των νεκρών αναζητούν τους ενόχους και μιλούν για έγκλημα. Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, ιδιαίτερα στην Ηλεία, ακόμα μετρούν τις πληγές τους. Τονίζουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος, αφού δε θα υπάρχει η βοήθεια του κόσμου.

Η κυβέρνηση, η οποία πέρυσι μοίραζε λόγια και υποσχέσεις, συνεχίζει την κοροϊδία της «αποκατάστασης». Αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και τα ψίχουλα που πήραν, μέχρι τώρα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια τσιγκούνικη ελεημοσύνη. Επί της ουσίας, οι αγρότες δέχονται ένα ακόμα χτύπημα. Η φωτιά «βόλεψε» το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το οποίο υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Οσο για τα κατεστραμμένα σπίτια; Το ποσό που δίνεται είναι 750 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ οι πραγματικές τιμές φτάνουν τα 1.200 ευρώ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πρέπει να βάζουν χρήματα απ' την τσέπη τους (εάν έχουν) ή να δανειστούν απ' τις τράπεζες. Στο μεταξύ, μόνο ένα σπίτι έχει φτιαχτεί, ενώ υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Τη γραφειοκρατία έχουν να αντιμετωπίσουν, κυρίως, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι οδηγούνται, τελικά, να ξαναχτίσουν τις στάνες τους με δικά τους χρήματα ή με δάνεια.

Το ΚΚΕ τόνισε απ' την πρώτη στιγμή ότι οι περσινές πυρκαγιές ήταν ένα μεγάλο πολιτικό - οικονομικό - οικολογικό έγκλημα διαρκείας κατά του ελληνικού λαού. Ενα χρόνο μετά επιβεβαιώνεται. Οι κάτοικοι της Ηλείας είναι απελπισμένοι, η γη είναι ρημαγμένη, οι αγρότες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και οι καμένες εκτάσεις πολιορκούνται από επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα ο Δήμος Ζαχάρως πήγε να εκμεταλλευτεί τη μαύρη επέτειο των πυρκαγιών, για να προβληθεί, αλλά συγγενείς θυμάτων και κάτοικοι τού γύρισαν την πλάτη.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση περηφανεύεται ότι έχουν, ήδη, γίνει αρκετά για τους πυρόπληκτους και καμαρώνει για την «αποκατάσταση». Η πραγματικότητα όχι μόνο τη διαψεύδει, αλλά αποδεικνύει ότι δεν άλλαξε, απολύτως, τίποτα ούτε στον τομέα της πρόληψης. Συνεχίζουν να είναι ενεργοί οι δασοκτόνοι νόμοι, οι οποίοι βολεύουν τα οικονομικά συμφέροντα, ενώ - και φέτος - οι πυρκαγιές έκαψαν στρέμματα επί στρεμμάτων. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι και πάλι είχαμε φωτιές σε περιοχές με τουριστική και οικιστική ανάπτυξη.

Εάν η κατάσταση παραμείνει έτσι, οι πυρκαγιές όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχίσουν να καταστρέφουν νοικοκυριά και δασικό πλούτο της χώρας. Θ' αναγκαστούν ακόμα περισσότεροι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να αφήσουν έτοιμα «φιλέτα» στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία περιμένουν να «αξιοποιήσουν» την καμένη γη. Το να δεχτούν παθητικά την κατάσταση, ως έχει, δεν είναι λύση. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων του Νομού Ηλείας δε σταμάτησε να δραστηριοποιείται. Η πάλη της δεν είχε γενικόλογες διεκδικήσεις, αλλά αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Συνεχίζει και φέτος τον αγώνα της και αποτελεί διέξοδο.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Ο παραλογισμός και το χαράτσι

Γρηγοριάδης Κώστας

Τις απαράδεκτες απαγορεύσεις της ΕΕ στις φυτεύσεις αμπελώνων κλήθηκαν να ακριβοπληρώσουν πολλοί αμπελουργοί. Στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής και πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρών και μεσαίων καλλιεργητών καλούνται να ...νομιμοποιήσουν εκτάσεις που καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους υποχρεώνουν να πληρώσουν και από πάνω χαράτσια 25 και 30 ευρώ για κάθε ...νομιμοποιούμενο στρέμμα.

Κατά την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, τα αμπέλια που φυτεύτηκαν από το 1984 μέχρι και το 1998 θεωρούνται παράτυπα φυτεμένα. Κρίνονται, δηλαδή, παράνομα. Με την αναθεώρηση της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς κρασιού, που τέθηκε σε ισχύ από 1/8/2008, δόθηκε η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν. Ετσι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ορίστηκε να καταβληθεί το «τσουχτερό» παράβολο. Διαφορετικά, αν κάποιος δηλαδή δεν ακολουθήσει τις απαράδεκτες διαδικασίες «νομιμοποίησης» και δεν πληρώσει το χαράτσι, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 1.200 ευρώ το στρέμμα ή τα λεγόμενα παράτυπα αμπέλια θα εκριζωθούν με δαπάνη του παραγωγού.

Πρόκειται για άλλη μια πτυχή του παραλογισμού και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που στον τομέα τον αμπελιών δημιούργησε και δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα στους αμπελουργούς και σε ένα ακόμα παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδας. Παράλληλα, η ΕΕ δίνει δελεαστικές επιδοτήσεις για να ξεπατώσουν τα αμπέλια οι Ελληνες παραγωγοί και να γίνει και αυτή η καλλιέργεια «καπνός».


Γρηγοριάδης Κώστας

Γεμίζει το πουγκί της «Μηχανικής»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αύξηση 89,86% εμφάνισαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου Μηχανική το πρώτο εξάμηνο του 2008 και ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ, έναντι 16,33 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007». Αντιγράφουμε την παραπάνω είδηση από τις οικονομικές σελίδες του Τύπου και θυμίζουμε το εξής: Η «Μηχανική» είναι η κατασκευαστική που έχει αναλάβει έργα του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο και έχει αφήσει απλήρωτους τους εργάτες για πάνω από ένα μήνα. Μάλιστα, για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, οι οικοδόμοι χρειάστηκε την περασμένη Τετάρτη να διαδηλώσουν στην Αθήνα με την ταξική Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα τους. Είναι φανερό ότι το πουγκί της «Μηχανικής» γεμίζει, επειδή ακριβώς βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων που απασχολεί. Στοιχείο αυτής της εντεινόμενης εκμετάλλευσης είναι και η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Μια ακόμα πλευρά: Η εταιρεία βρίσκεται στα πάνω της και παρ' όλα αυτά αφήνει απλήρωτους τους εργάτες. Αν αύριο - μεθαύριο το πρόβλημα ενταθεί, δεν είναι καθόλου απίθανο να εμφανιστεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ από το πουθενά και να διεκδικήσει την επιδότηση του μεγαλοεργοδότη προκειμένου να πληρωθούν οι εργάτες. Το ίδιο έκανε και με το Λαναρά. Για τον μεγαλοεργοδότη δούλεψε και αυτή και η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που η πείρα δείχνει πως μόνο όταν οι εργαζόμενοι και τα ταξικά τους συνδικάτα βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, είναι δυνατό να αποσπάσουν κατακτήσεις, χωρίς να παίζουν το ρόλο των μεγαλοεργοδοτών και του κάθε διαχειριστή της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Ανατριχίλα...

Την «ηρωική νίκη εις το Γράμμο και στο Βίτσι» θυμήθηκε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Γεωργιάδης, «αυτή τη μεγάλη νίκη που έσωσε την Ελληνική Δημοκρατία» όπως είπε. Μάλιστα, έκανε πρόταση στο προεδρείο της Βουλής «του χρόνου που συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από το τέλος αυτού του πολέμου και την ηρωική νίκη του Εθνικού Στρατού στο Γράμμο και στο Βίτσι, να έχουμε μια ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Διότι με την προπαγάνδα της Αριστεράς τα έχουμε ξεχάσει».

Περίπου τα ίδια έλεγαν οι του ΛΑ.Ο.Σ. και στις 4 Ιούνη με άλλη αφορμή, πάλι στη Βουλή. Συνεπείς στην αντικομμουνιστική τους υστερία, με απαράδεκτα επιχειρήματα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, μαύρες για το λαό μας. Ολες οι τοποθετήσεις τους δείχνουν τι πραγματικά πιστεύουν. Πώς αντιμετωπίζουν οτιδήποτε γνήσια λαϊκό και άρα αγωνιστικό. Τους μαχητές του ΔΣΕ, συνεχιστές της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης του ΕΛΑΣ, η ψυχή η ίδια της Εθνικής μας Αντίστασης, την ώρα που άλλοι - και γνωστοί - συνεργάζονταν με τον ξένο κατακτητή ενάντια στο λαό μας. Αυτοί οι συνεργάτες των κατακτητών, η ντόπια αστική τάξη, τα κόμματά της που είχαν χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα, μαζί με τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους, αποφάσισαν πως για να τσακίσουν τη θέληση του λαού να ζήσει τη δική του ελευθερία χωρίς εκμετάλλευση, έπρεπε να χτυπήσουν με τα όπλα τους το λαϊκό κίνημα. Αυτή ήταν και είναι η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος τους που υπερασπίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. Και γι' αυτό τους χρειάζεται ο ωμός αντικομμουνισμός. Ανατριχίλα αποπνέουν και μίσος στο λαό.

Υπηρέτες της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης»

Τους ταγματασφαλίτες, τον «κυβερνητικό στρατό» που, δρώντας υπό την καθοδήγηση των Αγγλοαμερικάνων, «πολεμούσαν», για να παραδώσουν τη χώρα στα χέρια των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών, θα τιμήσουν ακροδεξιές φασιστικές οργανώσεις, την Κυριακή 31 Αυγούστου, στη γιορτή μίσους που διοργανώνουν στο Βίτσι, για απόδοση φόρου τιμής... «στους πεσόντες αγωνιστές του Εθνικού Στρατού ενάντια στον κομμουνισμό και τους "συμμορίτες" κομμουνιστές»!

Σ' αυτή την εκδήλωση, λοιπόν, πλάι στους άλλους ακροδεξιούς - Δημοτική Επιτροπή Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑ.Ο.Σ.), Βασιλική Ενωση Ελλάδος, Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος - τρέχει να πάρει μέρος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος υπαλλήλων της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Ανακύκλωση».

Ετσι λοιπόν με ανακοίνωσή του, που ανήρτησε στους χώρους εργασίας, ο «Πολιτιστικός Σύλλογος» καλεί σε συμμετοχή στην «εκδήλωση μνήμης» στο Βίτσι. Μάλιστα, διευκρινίζει πως η συμμετοχή είναι δωρεάν. (Προφανώς τα έξοδα θα καλυφθούν από την επιχορήγηση που παίρνει από το Δήμο Θεσσαλονίκης).

Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος» στεγάζεται στα γραφεία του Συλλόγου των εργαζομένων καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στελέχη του είναι πρωτοκλασάτοι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που, όπως φαίνεται, μετά τη διδαχή της υποταγής στα αφεντικά, ανέλαβαν να διδάξουν στους εργαζόμενους και τον πολιτισμό της «νέας τάξης» των ιμπεριαλιστών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σύγκρουση συνολική!

Η νέα φορολογική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ενταγμένη στις συνολικότερες αντιλαϊκές επιλογές, που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Είναι η πολιτική, η οποία, στο όνομα των «μεταρρυθμίσεων», μειώνει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων. Καταργεί το αφορολόγητο όριο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, στραγγαλίζοντας εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις έργου και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. Θέτει ακόμα πιο ασφυκτικούς όρους και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενισχύοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν εισβάλει δυναμικά στους κλάδους της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλισης.

Η νέα σκληρή φοροεπιδρομή της κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια των αντιλαϊκών πολιτικών, που στόχο έχουν την παραπέρα ενίσχυση της θέσης του κεφαλαίου και των πολυεθνικών ομίλων, σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Των πολιτικών που εκπονήθηκαν από την πλουτοκρατία της ΕΕ και τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα. Είναι συστατικό μέρος της σύγχρονης στρατηγικής της ολιγαρχίας, η οποία, στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΟΝΕ, ακυρώνει κατακτήσεις, τσαλαπατά δικαιώματα, αμφισβητεί τη δυνατότητα για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Ωστόσο, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τις ιδιαίτερα επώδυνες συνέπειες που σηματοδότησε για τα λαϊκά στρώματα η πολιτική των αναδιαρθρώσεων και της ΟΝΕ, υπάρχουν κόμματα που υποτίθεται πως αντιπολιτεύονται την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά δεν τολμούν να αρθρώσουν λόγο ενάντια στην ΕΕ και τις επιλογές της. Στα λόγια, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ καταγγέλλουν τα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δε βγάζουν, όμως, άχνα για το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικής πατέντας και δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά εντάσσονται στις γενικότερες κατευθύνσεις και επιλογές της ΕΕ. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ να μιλούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν στις λαϊκές οικογένειες τα κυβερνητικά μέτρα, είναι, όμως, ταυτόχρονα υπέρμαχοι της πολιτικής της «ανταγωνιστικότητας», της «επιχειρηματικότητας» και των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών». ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υψώνουν τους τόνους για την ...αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, εκείνο όμως που επιδιώκουν είναι τα ψευτομερεμέτια και τα μπαλώματα. Σαν καθωσπρέπει διαχειριστές αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, δεν αμφισβητούν στο παραμικρό την ουσία και τον ταξικό χαρακτήρα των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης δεν τελειώνουν με τις ρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογία. Είναι η αρχή μιας νέας καλοστημένης και ολόπλευρης επίθεσης που θα ακολουθήσει στα λαϊκά εισοδήματα με την εισοδηματική πολιτική της επόμενης χρονιάς και τα άλλα μέτρα αντιλαϊκού χαρακτήρα που «μαγειρεύονται» στα ευρωενωσιακά και κυβερνητικά επιτελεία και των οποίων η προώθηση θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση που θα συναντήσει η προσπάθεια υλοποίησής τους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα. Η κλιμάκωση της κυβερνητικής επιθετικότητας και οι επιπτώσεις της δεν αντιμετωπίζονται ούτε με κορόνες, ούτε με «διεξόδους» για άλλου τύπου διαχείριση της ίδιας κατάστασης. Αντιμετωπίζονται μόνο με κλιμάκωση των ταξικών αγώνων και της λαϊκής αντεπίθεσης, για τη διεκδίκηση λύσης στα καθημερινά προβλήματα σε συνδυασμό με τον πολιτικό αγώνα, με εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, στην κατεύθυνση της ανατροπής για ριζικές αλλαγές και στο επίπεδο της εξουσίας, προς όφελος των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ