Μια βδομάδα πριν την πανεργατική απεργία κι ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται ν' απαντήσουν μαχητικά στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και να διαμαρτυρηθούν για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της, η ηγεσία της ΓΣΕΕ επέλεξε να «ανοίξει» το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Ο τρόπος μάλιστα που η πλειοψηφία «άνοιξε» το ζήτημα, με τη χτεσινή συνέντευξη του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου, κατά την οποία επαναλήφθηκαν σε γενικές γραμμές οι θέσεις της για την κοινωνική ασφάλιση, επί της ουσίας «στρώνει» το χαλί στην κυβέρνηση να ξεκινήσει την επέλασή της κατά της κοινωνικής ασφάλισης.
Η «εναλλακτική πρόταση», την οποία η ΓΣΕΕ είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο του 1998 και επικαλείται σήμερα σαν απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ήταν ένα κείμενο που εναρμονιζόταν με τη λογική Σπράου και άνοιγε το παράθυρο για την αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξη δόθηκε έμφαση στην αναλογιστική προσέγγιση που έχει κάνει το 1999 η ΓΣΕΕ, προτάσσοντας την εκτίμηση ότι το έλλειμμα του συστήματος μετά 30 χρόνια θα φτάσει τα 48,4 τρισεκατομμύρια δραχμές ή ότι τα προβλήματα θα γίνουν ορατά από το 2005. Ολα αυτά μαζί με την επίκληση του «κοινωνικού διαλόγου», στον οποίο έχει αναφανδόν συμφωνήσει η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας, ενισχύουν το κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων που καλλιεργείται από διάφορες πλευρές για το αναπόφευκτο των ανατροπών σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα αντί να καλείται η εργατική τάξη να αντισταθεί στα αντιασφαλιστικά σενάρια, ξαναστρώνονται τα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» και της συναίνεσης.
Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε η επιτροπή της ΓΣΕΕ που θα επεξεργαστεί τις κυβερνητικές προτάσεις, που θα προκύψουν από τη μελέτη του βρετανικού οίκου GAD, η οποία αποτελείται από τους καθηγητές Σ. Ρομπόλη, Ν. Πετραλιά, Α. Στεργίου, Δ. Γράβαρη και Γ. Ρωμανιά. Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής!!!
Οπως σημείωσαν τα μέλη της επιτροπής, το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα γινόταν πλεονασματικό αν η ανεργία έπεφτε στο 7%, ενώ σημείωσαν ότι όσο μεγαλώνει η ανεργία και η υποαπασχόληση τόσο θα οξύνεται το πρόβλημα. Οι εκτιμήσεις αυτές, αλλά και το γεγονός της τεράστιας εισφοροδιαφυγής, όπως και το στοιχείο ότι σήμερα στους 10 εργαζόμενους οι 3 παραμένουν ανασφάλιστοι δείχνουν σε ποια κατεύθυνση πρέπει ν' αναζητηθούν οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Δείχνει επίσης ότι τυχόν εφαρμογή του αντεργατικού πακέτου θα χειροτερέψει ακόμα την κατάσταση του ασφαλιστικού. Και όμως την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας συζητά και τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση.