Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Πιέσεις για σύλληψη Μλάντιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Αποφασισμένη» να συλλάβει τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σερβοβόσνιων, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, είναι η Σερβία, δήλωσε χτες ο Ρασίμ Λάισιτς, αρμόδιος αξιωματούχος της σερβικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ωστόσο πως το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αποκαλύψει λεπτομέρειες αναφορικά με τους τρόπους επίτευξης αυτού του «στόχου» γιατί η δημοσιοποίηση οιασδήποτε πληροφορίας «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο» την επιχείρηση.

Πάντως, το χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Μπλιτς», επικαλούμενο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, επέμενε πως η σύλληψη του στρατηγού Μλάντιτς μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του τρέχοντος μηνός...

Στο μεταξύ, οι γνωστές αιτιάσεις του Ράντοβαν Κάρατζιτς (πρώην προέδρου των Σερβοβόσνιων) κατά της πρώην υπουργού Εξωτερικών και του διαπραγματευτή των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ πως το 1996 του πρόσφεραν συμφωνία προκειμένου να αποσυρθεί απ' το πολιτικό προσκήνιο με αντάλλαγμα την παύση της δίωξής του απ' το ΔΠΔ επανήλθαν. Πρόσφατα δημοσιεύματα του σερβοβοσνιακού Τύπου επανέφεραν στο προσκήνιο το γνωστό βιβλίο της πρώην εκπροσώπου του δικαστηρίου της Χάγης Φλόρενς Χάρτμαν «Ειρήνη και Τιμωρία». Εκεί η Χάρτμαν υποστηρίζει μεταξύ άλλων: α) Οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις της Δύσης κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν τη σύλληψη και έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία. β) Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, του «προσέφερε» ως τόπους πιθανής διαμονής την Ινδία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Νότια Αφρική, μια από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ