Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τα Βαλκάνια κινδυνεύουν με νέες αλλαγές συνόρων

Αυτό υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Με δηλώσεις ο Αλεξάντρ Αλεξέεφ, διευθυντής του 4ου Ευρωπαϊκού Τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βρέμια Νοβοστέι» αναφέρθηκε σε πιθανές νέες εξελίξεις στα Βαλκάνια, που όπως υποστήριξε δε θα μείνουν στις αρνητικές συνέπειες της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου.

«Υπάρχουν στοιχεία πως διάφορες αλβανικές ομάδες στις χώρες της περιοχής συντονίζουν τις προσπάθειές τους, ώστε μια κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθούν από κοινού, με στόχο την παραπέρα αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης, «φωτογραφίζοντας» έτσι το σενάριο της «Μεγάλης Αλβανίας».

Εξάλλου σε άρθρο, που κυκλοφόρησε στο περιοδικό «Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική», ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για «Ευρω-ατλαντικό κενό», που πρέπει να καλυφθεί μέσα από μια πανευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Ταυτόχρονα, ο Λαβρόφ προτείνει να σταματήσουν όλες οι μονόπλευρες κινήσεις, όπως η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, η εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και το βάρος να δοθεί - όπως γράφει -στα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η φτώχεια, η πείνα, οι ασθένειες.

Η τοποθέτηση αυτή του Λαβρόφ αξιολογήθηκε από ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ ως πρόταση για τη συγκρότηση μιας νέας «δομής πανευρωπαϊκής ασφάλειας εναλλακτικής ως προς το ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, ο Σ. Λαβρόφ σημειώνει την ανάγκη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού και κάλεσε τις ΗΠΑ να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα αναγνώρισης του κόσμου όπως έχει με την πολυμορφία του.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ