Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Κοντά» σε συμφωνία με τους κατοχικούς

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το καθεστώς περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, μετά το πέρας της σχετικής εντολής του ΟΗΕ στα τέλη του χρόνου, φέρονται να βρίσκονται η ιρακινή κυβέρνηση και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ιρακινές διαρροές, οι δύο πλευρές τείνουν να συμφωνήσουν ότι οι μάχιμες αμερικανικές μονάδες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι τον Οκτώβρη του 2010 και τρία χρόνια αργότερα θα αποχωρήσουν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες που, πιθανότατα, απλώς θα στρατοπεδεύουν σε ορισμένα σημεία της χώρας.

Η πληροφορία αυτή, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική πλευρά. Αντίθετα, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι το 2010 μπορεί τελικά να είναι πολύ «φιλόδοξη» ημερομηνία. Οι ίδιες πηγές, επίσης, συμπλήρωναν ότι παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ της Βαγδάτης και της Ουάσιγκτον όσον αφορά την παροχή νομικής ασυλίας ή όχι στους Αμερικανούς στρατιώτες για πράξεις που διαπράττουν εντός Ιράκ κατά τη διάρκεια της θητείας τους ή κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.

Η Βαγδάτη φέρεται να επιμένει στην άρση της ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις είχε μια ιδιαίτερα μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για το θέμα, η οποία χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά δύσκολη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ