Αόριστες υποσχέσεις από τον υφυπουργό Γεωργίας εντείνουν τις ανησυχίες για το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων
Αόριστες υποσχέσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται για τους 130 εργαζόμενους των δύο συνεταιριστικών εργοστασίων, των ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ, με την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους που μεθοδεύεται, έδωσε προχτές, σε συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός με τους προέδρους των δύο σωματείων εργαζομένων στα δύο εργοστάσια. Κι αυτό ενώ ήδη έχει ανασταλεί, από τις αρχές Φλεβάρη, η λειτουργία της μονάδας παραγωγής ντομάτας που αποτελούσε την κύρια παραγωγική δραστηριότητα της ΣΕΒΑΘ.
Κι ενώ οι ανησυχίες των εργαζομένων εντείνονται, σύμφωνα με πληροφορίες μεθοδεύεται, για δεύτερη φορά μέσα στο καλοκαίρι, η ματαίωση της σύγκλησης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της συνεταιριστικής ΣΕΒΑΘ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Στη συνέλευση αναμένεται να ανακοινωθούν από τη μεγαλομέτοχο ATEbank οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη του εργοστασίου...
Οπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, στις συνεταιριστικές βιομηχανίες ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει μια πολιτική που τις οδηγεί συνειδητά στη χρεοκοπία, στην περιθωριοποίηση και στο κλείσιμο. Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση της ΝΔ είχε τη νέα ΚΑΠ που οδήγησε στη δραστική μείωση της καλλιέργειας της βιομηχανικής τομάτας που αποτελεί την πρώτη ύλη για τη ΣΕΒΑΘ. Ακόμη, η διοίκηση της ΑΤΕ δε χρηματοδοτούσε τη ΣΕΒΑΘ, με αποτέλεσμα αυτή να απαξιωθεί τεχνολογικά και να μην πληρώνει έγκαιρα τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ ταυτόχρονα έκλεινε κερδοφόρα τμήματα όπως των κατεψυγμένων.
Στη ΣΕΠΕΚ, που είναι η μοναδική καθετοποιημένη συνεταιριστική βιομηχανία παραγωγής κρέατος και αλλαντικών, η κυβέρνηση της ΝΔ με όργανο την ΑΤΕ συνέχισε την ίδια αντισυνεταιριστική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων οικονομικών προβλημάτων και τη δραστική συρρίκνωση της οργάνωσης. Ετσι το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί στο 1/3 περίπου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων να περισώσουν τη ΣΕΠΕΚ.