Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΣΕ
Τέθηκε ήδη σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο

Ερχονται ακόμη χειρότερες μέρες όχι μόνο για τους απασχολούμενους στον ΟΣΕ, αλλά και όσους ταξιδεύουν σιδηροδρομικώς ή αξιοποιούν τις μεταφορικές υπηρεσίες του Οργανισμού

Με άκρως προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή, από σήμερα κιόλας, το σχέδιο συρρίκνωσης του ΟΣΕ, που επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες μέρες τόσο για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό όσο και για όσους ταξιδεύουν σιδηροδρομικώς!

Μόλις ένα 24ωρο μετά τη δημόσια εξαγγελία του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τον Οργανισμό θα ανακοινωθούν επίσημα μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, η διοίκηση της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» ανακοίνωσε χτες περικοπές δρομολογίων. Συγκεκριμένα, η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» ανακοίνωσε ότι από σήμερα Σάββατο, έως και την Κυριακή, 31 Αυγούστου 2008, αναστέλλεται η κυκλοφορία 30 δρομολογίων στο περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο με πρόσχημα «τη μείωση της επιβατικής κίνησης και τη χορήγηση αδειών και αναπαύσεων στο προσωπικό των αμαξοστοιχιών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ότι τα 30 δρομολόγια που «κόβονται» από σήμερα θα τεθούν εκ νέου σε κυκλοφορία μετά το τέλος Αυγούστου. Δηλωτικό και αυτό ότι δεν πρόκειται για προσωρινή διακοπή δρομολογίων, αλλά για οριστική, σε εφαρμογή της πολιτικής περαιτέρω συρρίκνωσης και απαξίωσης του ΟΣΕ, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα από την κυβέρνηση το επόμενο 15ήμερο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», από σήμερα διακόπτονται: Εξι δρομολόγια στη γραμμή Αθήνα - Οινόη. Δώδεκα δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα - Βόλος. Εξι δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Εδεσσα, δύο στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Φλώρινα όσα και στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Αλεξάνδρεια, καθώς και δύο δρομολόγια στο δίκτυο Αμύνταιο - Κοζάνη.

Επισημαίνεται ότι αιχμή του κυβερνητικού σχεδίου για το σιδηρόδρομο είναι δραστική μείωση των μόνιμων θέσεων εργασίας στον ΟΣΕ και η περικοπή δρομολογίων στο περιφερειακό δίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Περικοπή 2.500 - 3.000 θέσεων εργασίας, με πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», αλλά και υποχρεωτικές μετατάξεις.
  • Αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και περαιτέρω ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, καθώς και καθεστώς «γαλέρας» για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
  • Νομοθετικές ρυθμίσεις για την είσοδο ιδιωτών στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, ενόψει και της πλήρους απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών δικτύων από το 2011.
  • Την εκμετάλλευση της περιουσίας του ΟΣΕ από ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Η ΔΕΣΚ

Τα στελέχη της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ) καταγγέλλουν ότι, για τη σημερινή οριακή λειτουργία του ΟΣΕ, αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες εναλλάξ εφάρμοσαν πολιτική απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του ελληνικού σιδηροδρόμου. Οι εκπρόσωποι της παράταξης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), απαιτούν την άμεση σύγκληση του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Στην επιστολή που απέστειλαν προς το προεδρείο της ΠΟΣ οι Σωτ. Ραυτόπουλος, Π. Παναγούλιας και Π. Γούσιος, επισημαίνουν ότι τα σκληρά αντεργατικά μέτρα ενάντια στους σιδηροδρομικούς και το σιδηροδρόμο που είναι έτοιμη να ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς και τα σκάνδαλα που έρχονται στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα στον ΟΣΕ να πάρει άμεσα θέση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ